Την Τρίτη 23 Ιουνίου ο 36χρονος εργάτης, Διπλάρης Σταμάτης πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και  κάτοικος της περιοχής, έπεσε νεκρός στο εργοτάξιο του «Άκτωρ» στα έργα του μεγαλοεφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου στο Ρωμανό Μεσσηνίας. Ο εργάτης, ο οποίος δούλευε στο συνεργείο του υπεργολάβου Καλαμπαλίκη, πέθανε από ηλεκτροπληξία, όταν ο γερανός που χειριζόταν ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ. Πριν μερικούς μήνες, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο,  ένας ακόμα εργάτης είχε χάσει το χέρι του.

Ο θάνατος αυτός, δεν είναι απλά ένα «ατύχημα» που οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», όπως θα βρεθούν διάφοροι καλοθελητές να ισχυριστούν. Είναι μία ακόμα δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στο συνεχή και βαρύ φόρο αίματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Έχουν καταγγελθεί πολλές φορές οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Προς όφελος της επιτάχυνσης του έργου και φυσικά εις βάρος των εργαζομένων και της ασφάλειας στο εργοτάξιο, έχει επιβληθεί ένα κυριολεκτικά απάνθρωπο καθεστώς εξοντωτικών ωραρίων, καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων, καταπάτησης κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος. Οι εργασίες γίνονται επικίνδυνες, από τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας, αλλά και μέσω του καθεστώτος των υπεργολαβιών, χωρίς κανένα έλεγχο. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο του «Άκτωρ» συνεχίζεται η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Β. Μπ.

RocinanteΕργατικάΦύλλο 1
Την Τρίτη 23 Ιουνίου ο 36χρονος εργάτης, Διπλάρης Σταμάτης πατέρας δυο ανήλικων παιδιών και  κάτοικος της περιοχής, έπεσε νεκρός στο εργοτάξιο του «Άκτωρ» στα έργα του μεγαλοεφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου στο Ρωμανό Μεσσηνίας. Ο εργάτης, ο οποίος δούλευε στο συνεργείο του υπεργολάβου Καλαμπαλίκη, πέθανε από ηλεκτροπληξία, όταν ο γερανός που χειριζόταν...