Η ανακοίνωση της ακροδεξίας κυβέρνηση της Αυστρίας, δηλαδή της κομματικής συνεργασίας του υπερ-δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του φασιστικού FPÖ, για νομική επικύρωση των προθέσεων της με σκοπό την επέκταση της εργασίμης μέρας στις 12 ώρες, άρα και της εργάσιμης εβδομάδας στις 60, έρχεται να μας υπενθυμίσει την ναζιστική φράση «Η εργασία απελευθερώνει». Αυτή η φασιστική πολιτική διεύρυνσης της εργάσιμης ημέρας, δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από το να προασπίζει τα συμφέροντα του Κεφαλαίου και να δίνει νομική υπόσταση στις ανάγκες των αφεντικών.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις των συνδικάτων κατάφεραν να συσπειρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους/ες στο δρόμο ενάντια στην επιβολή ενός «εργασιακού μεσαίωνα», με αποτέλεσμα η ακροδεξιά κυβέρνηση να μετατρέψει το νόμο από επιμήκυνση του εργάσιμου ωραρίου σε υπερωριακό χρόνο με την «συναίνεση» του εργαζόμενου/ης. Η νέα τροποποίηση ενώ δείχνει την δύναμη των συνδικάτων να σταματήσουν τη βάρβαρη πολιτική αλλαγής των εργασιακών σχέσεων δημιουργεί μία νέα συνθήκη κατά την οποία κάθε εργαζόμενος/η που αντιτίθεται στην «συναίνεση» θα ρισκάρει την παραμονή του/της στην δουλειά ή και μία πιθανή πρόσληψη.

Η συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση δεν πρωτοεμφανίζεται στην Αυστρία, ακολουθείται με διάφορες μαθόδους στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης. Είναι η ίδια πολιτική που καλεί καθημερινά τον κόσμο της Εργασίας να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση που εμφανίστηκε το 2008. Την βλέπουμε να υπάρχει και να αναπτύσσεται με την ανασφάλιστη εργασία να έχει γίνει καθεστώς, με τα κατεστραμένα ωράρια να μεταμορφώνονται πάντα ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, με τους μισθούς χαρτζιλίκια. Την βλέπουμε στην Γαλλία με τον νόμο Μακρόν, την Γερμανία και όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Αντίστοιχη κατεύθυνση ακολουθείται και στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του Σύριζα με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας άρα και ενός εργατικού δυναμικού σε αναμονή, την ανασφάλιστη εργασία που συνθέτουν ένα εξοντωντικό εργασιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού κατά την θερινή περίοδο το πάθος των αφεντικών για κερδοφορία καταλήγει να επιβάλλει 12ωρη ανασφάλιστη εργασία μέσα σε ένα υπερντατικοποιημένο εργασιακό καθεστώς που κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Το 12ωρο λοιπόν αποτελεί άτυπη πραγματικότητα τόσο για τους εποχιακούς εργαζόμενους/ες όσο και για πολλούς/ες μετανάστες/ριες, που αναγκάζονται να δουλεύουν ύπο άθλιες συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης.

Νομοθετώντας το 12ωρο και επιστρέφοντας τα εργατικά δικαιώματά 140 χρόνια πίσω, η αυστριακή κυβέρνηση κάνει ένα βήμα που ως τώρα δεν είχε τολμήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη. Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτός ο νόμος παρουσιάζεται από μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Η πολιτική του φασισμού είναι αυτή ακριβώς: αφού στοχοποιήσει τη μισή εργατική τάξη και της στερήσει τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα, αφού διασπάσει τους εργαζόμενους, μπορεί ήσυχη να επιτεθεί και στην άλλη μισή για λογαριασμό των αφεντικών του που είναι το κεφάλαιο. Ο φασισμός, δηλαδή αποτελεί το μακρύ χέρι του Κεφαλαίου.

Ο κόσμος της Εργασίας, με τα δικά του ταξικά όργανα, χρειάζεται οργανωμένα να κατέβει στο δρόμο, να σταθεί απέναντι με κάθε μέσο σε οποιαδήποτε δυσμενή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, να διεκδικήσει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των καταπιεσμέων, όπως και να ανατρέψει τις αντιδραστικές πολιτικές του Κεφαλαίου. Οι ανάγκες των εργαζομένων θα βρίσκονται πάντα αντιδιαμετρικά αντίθετα από κάθε φασιστικό εσμό, που ανασύρρεται όταν το Κεφάλαιο χρειαστεί ένα πολιτικό καταφύγιο για να διασώσει την θέση του.

Είμαστε εδώ για να ταράξουμε με τη σειρά μας αυτή την «ησυχία». Στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Αυστριακών εργαζομένων που διαδηλώνουν, στο πλευρό των μεταναστών που τους αμφισβητούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, κάθε εθνικότητας, χρώματος και φύλου. Γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε επίθεση στα εργατικά δικαιώματα σε κάθε χώρα, ανοίγει την ίδια πόρτα για όλους μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αυστριακή Πρεσβεία (λεωφόρος Βασ. Σοφίας 4), ενάντια στο αντιεργατικό έκτρωμα της ακροδεξιάς αυστριακής κυβέρνησης, την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι.

           

RocinanteΑνακοινώσεις
Η ανακοίνωση της ακροδεξίας κυβέρνηση της Αυστρίας, δηλαδή της κομματικής συνεργασίας του υπερ-δεξιού ÖVP του Σεμπάστιαν Κουρτς και του φασιστικού FPÖ, για νομική επικύρωση των προθέσεων της με σκοπό την επέκταση της εργασίμης μέρας στις 12 ώρες, άρα και της εργάσιμης εβδομάδας στις 60, έρχεται να μας υπενθυμίσει την...