Στις 21/9/2022 συμπληρώνονται 4 χρόνια από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και 4,5 μήνες από την τελική απόφαση του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του, τον κοσμηματοπώλη, το μεσίτη και των τεσσάρων αστυνομικών.

Η απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τους μπάτσους που συμμετείχαν στο δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ είναι άκρως εξοργιστική, καθώς επιχειρεί να δώσει το μήνυμα στην κοινωνία πως οι δυνάμεις καταστολής καθίστανται άτρωτες και να νομιμοποιήσει κάθε δολοφονική τους δράση, οξύνοντας ταυτόχρονα τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά της. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δημιουργήσει ένα κλίμα εκφοβισμού σε όσες και όσους αντιστέκονται στις πολιτικές του Κράτους – με άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων, με παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, σε κάθε γωνιά των γειτονιών μας, ακόμα και με επιθέσεις μέσω χημικών σε συναυλίες που διοργανώνονται στα πλαίσια διαμαρτυρίας – η απόφαση για αθώωση των μπάτσων που καταφανώς συμμετείχαν στη δολοφονία του Ζακ φαίνεται να είναι κομμάτι της πολιτικής καταστολής που εδώ και χρόνια ακολουθείται.

Η αποφυλάκιση του κοσμηματοπώλη δολοφόνου του Ζακ, μόλις λίγους μήνες μετά την καταδίκη του, είναι ακόμα ένα δείγμα της μεροληψίας με την οποία έχει αποφασίσει η αστική δικαιοσύνη για τις ζωές των ανθρώπων, την ίδια ώρα που αρνείται αποφυλάκιση αντιεξουσιαστών κρατουμένων που με βάση το νόμο τη δικαιούνται και λαμβάνοντας πάντα σοβαρά υπόψιν την τάξη, την καταγωγή, τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου των εμπλεκόμενων. Δεν ξεχνάμε φυσικά πως τα κυρίαρχα ΜΜΕ προέβαλαν για καιρό τον Ζακ ως ένα περιθωριακό στοιχείο, με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά που του άξιζε να πεθάνει. Πράγματι, αν δεν είχε ορθωθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη δολοφονία του Ζακ/Zackie και τη φοβία προς τους λοατκι+ και τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους που καλλιεργούταν εκείνη την περίοδο από τα ΜΜΕ, πιθανώς η δολοφονία να είχε συγκαλυφθεί πλήρως, όπως πολλών καταπιεσμένων κοινωνικά ανθρώπων – μεταξύ αυτών και προσφύγων/ισσων. Το κίνημα αυτό που τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει τόσο μεγάλα χαρακτηριστικά, δίνοντας δημόσιο χαρακτήρα στη δίκη, έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει μία μεγάλη παρακαταθήκη για την διεκδίκηση της ορατότητας εγκλημάτων με τέτοιου είδους θεσμικά και μη χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη 21/9 συνεχίζουμε να στεκόμαστε ενάντια σε ό,τι επιχειρεί να σκορπίσει τον θάνατο και τη συγκάλυψη. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε πως οι ζωές μας έχουν αξία, όπως είχε και η ζωή του Ζακ Κωστόπουλου, της Zackie Oh που λιντσαρίστηκε και δολοφονήθηκε πριν 4 χρόνια στα χέρια νοικοκυραίων ιδιοκτητών και οργάνων της κρατικής καταστολής. Καλούμε στην συγκέντρωση και πορεία μνήμης για τον Ζακ, τη Zackie στις 19.00 στη Γλάδστωνος.

RocinanteΑνακοινώσεις
Στις 21/9/2022 συμπληρώνονται 4 χρόνια από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και 4,5 μήνες από την τελική απόφαση του δικαστηρίου για τους δολοφόνους του, τον κοσμηματοπώλη, το μεσίτη και των τεσσάρων αστυνομικών. Η απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τους μπάτσους που συμμετείχαν στο δολοφονικό λιντσάρισμα του Ζακ είναι άκρως εξοργιστική,...