Κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στην διαδήλωση υπαράσπισης του περιβάλλοντος και αλληλεγγύης στους πληγέντες και τις πληγείσες στο Σύνταγμα, την Δευτέρα  9/8 στις 20.00.

Δεν είναι μόνο αυτές οι έξι εφιαλτικές ημέρες που η φύση λεηλατείται, που οι ζωές των ανθρώπων και των ζώων απαξιώνονται. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική και ουσιαστική στρατηγική διεθνώς για την προστασία και την ενίσχυση του φυσικού πλούτου, για την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και του υπόλοιπου φυσικού περιβάλλοντος. Ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει την φύση σαν εμπόδιο στο όραμα του για την απόλυτη κυριαρχία της κερδοφορίας έναντι κάθε έμβιου όντος. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που υπάρχει περιβαλλοντική κρίση και κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά ακολουθεί πιστά αυτή την ατομικιστική και κοντόφθαλμη -τελικά- καπιταλιστική ιδεολογία, τοποθετώντας ως προτεραιότητα της πολιτικής της την ανάπτυξη του Κεφαλαίου, στην οποία οι κινήσεις για φυσική προστασία, όχι μόνο δεν χωρούν, αλλά κρίνονται ως επιβλαβείς, ως σπατάλες. Τα τελευταία 15 χρόνια, στην Ελλάδα έχουν συμβεί δύο πύρινες πανωλεθρίες με σχεδόν 200 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες καμένες εκτάσεις γης και ζώων σε όλη την επικράτεια. Τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών ως φυσικό φαινόμενο που εντείνεται, της αντιπεριβαλλοντικής νοοτροπίας πολιτών, επίσης δεν είναι κάτι νέο, που χρειάζεται ανάλυση από το μηδέν. Όλα τα προηγούμενα είναι δεδομένα, γνωστά σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι επιλογές σχετικά με την αντιμετώπισή τους, αντλούνται από τον ίδιο πυρήνα, εκείνον του καπιταλισμού.

Το ελληνικό κράτος έχει δώσει 40 εκατομμύρια σε αστυνομία, 82 εκατομμυρια σε ΜΜΕ και δισεκατομμύρια σε Rafale και φρεγάτες. Οι δασικές υπηρεσίες έλαβαν μόλις 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα, τα οποία δεν είναι μόνο η αγορά αεροπλάνων, υδροφόρων οχημάτων και πυροσβεστών, δράσεις που κρίνονται ως στοιχειώδεις και δεν έγιναν ούτε αυτές. Αντίθετα, μόνο φέτος είχαμε μείωση κατά 4.000 πυροσβεστών και ο εξοπλισμός είναι τουλάχιστον 10 ετών. Η αφετηρία των αντιπυρικών έργων είναι η πρόληψη, έχοντας κιόλας ως καταγεγραμένη εμπειρία εκατόμβες θυμάτων. Πώς να γίνουν όμως βήματα πρόληψης όταν δεν υπάρχει ακόμη ούτε καν καταγραφή δασών, δεν υπάρχει δηλαδή δασικός χάρτης γιατί οι επενδυτές που έχουν επενδύσει εντός τους φέρνουν αντιρρήσεις; Πώς επίσης να γίνουν βήματα πρόληψης όταν όλοι οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, με αποκορύφωμα αυτόν του 2020, έχουν ανοίξει τον δρόμο για περεταίρω επενδύσεις εντός των δασών, επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον»;

Αν θέλουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί απαιτείται να είμαστε ολοκληρωτικά απέναντι σε κάθε πολιτική, αντίληψη και κίνηση που καταστρέφει την κοινωνία στο σύνολό της, το περιβάλλον και κάθε έμβιο ον. Είναι το Κράτος και το Κεφάλαιο, και στον αντίποδα είμαστε εμείς που καταστρέφεται το βιοσύστημά μας, που καίγονται τα σπίτια μας, απαξιώνεται η ζωή μας, στοιβάζεται σε κοντέινερ και σε πλοία, επ’ αόριστον, που μας δίνουν χαρτζιλίκι και μας λένε με αυτό να την ξαναχτίσουμε. Είμαστε εμείς που ζούμε στους τόπους που καταστρέφουν και ξέρουμε πως να τους ξαναχτίσουμε. Δεν είναι τυχαίο, πως η μεγαλειώδης κοινωνική αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, στους πυροσβέστες και τους εθελοντές συνέβη αστραπιαία και ξεπέρασε κατά δεκάδες φορές την κρατική κάλυψη αναγκών και σε υλικά και σε χρήματα. Δεν είναι τυχαίο πως οι ίδιοι οι κάτοικοι συνεργάστηκαν στενά με τους λιγοστούς πυροσβέστες για να σώσουν τους τόπους τους, εκεί που ο βασιλιάς βρέθηκε γυμνός.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία συμμετέχει και καλεί στην διαδήλωση την Δευτέρα 9/8 στις 20.00 στο Σύνταγμα, για να μην μείνουμε θεατές στην λεηλασία της φύσης και της ζωής μας για άλλη μία χρονιά, για να δώσουμε την μάχη των μαχών να προστατέψουμε το περιβάλλον, να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και φύσης, έναν οικολογικό, κοινωνικό μετασχηματισμό σε παραγωγή, κατανάλωση και οργάνωση της συλλογικής ζωής.

Διεκδικούμε:

-Κατάργηση κάθε αντιπεριβαλλοντικού νόμου της τελευταίας 25ετίας που καταστρέφει τον φυσικό πλούτο, επιτρέπει κάθε επέμβαση οπουδήποτε και παντού στο όνομα της ανάπτυξης και του «δημοσίου συμφέροντος».

-Στρατηγικό σχέδιο και άμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Ενιαίος φορέας και σχεδιασμός δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, εξειδικευμένες μελέτες και προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

-Άμεσες και ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πληγέντες και τις πληγείσες των περιοχών που κατέστρεψαν οι πυρκαγιές.

-Κοινωνική οργάνωση ενάντια στην λεηλασία της φύσης από το Κεφάλαιο και το Κράτος και συμμετοχή στο παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική αλλαγή.

-Η ζωή και η φύση θα νικήσουν!

 

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Κάλεσμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στην διαδήλωση υπαράσπισης του περιβάλλοντος και αλληλεγγύης στους πληγέντες και τις πληγείσες στο Σύνταγμα, την Δευτέρα  9/8 στις 20.00. Δεν είναι μόνο αυτές οι έξι εφιαλτικές ημέρες που η φύση λεηλατείται, που οι ζωές των ανθρώπων και των ζώων απαξιώνονται. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική και ουσιαστική...