Σήμερα 17/5, ορκίστηκε στην Κομοτηνή η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), η οποία σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα σε δύο εβδομάδες πρόκειται να εγκατασταθεί σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ), φέροντας οπλισμό. Σημείο αναφοράς για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές μας αποτελεί η κατάργηση του ασύλου, ανοίγοντας τον δρόμο στον νόμο 4777.

Γεγονότα βίαιης καταστολής εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο ΑΠΘ, με την εισβολή των μπάτσων εντός του campus. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις και τραυματισμούς δεκάδων φοιτητών/τριών. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο ΑΠΘ. Το προηγούμενο διάστημα τους είδαμε να μπαίνουν και στην ΑΣΟΕΕ, στις φοιτητικές εστίες και στο ΕΜΠ. Το κλίμα καταστολής κορυφώθηκε με την κατεδάφιση του στεκιού στο Βιολογικό, με πρόσχημα την δημιουργία βιβλιοθήκης.

Αυτή η όξυνση της καταστολής έρχεται για να προστατέψει την καταστροφική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Μέσω των ΟΠΠΙ και των πειθαρχικών θα γίνει προσπάθεια βίαιης καταστολής κάθε συνδικαλιστικής δράσης και κάθε οργανωμένης αντίδρασης. Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών μαζί με την ελεγχόμενη είσοδο, δημιουργούν τις συνθήκες για αποστειρωμένους χώρους, χώρους εντατικοποίησης στους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για συλλογικούς αγώνες οι οποίοι θα βάζουν μπροστά τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

Ταυτόχρονα η τάξη μας, μέσω της εντατικοποίησης με το όριο σπουδών και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αποκλείεται από την δωρεάν εκπαίδευση. Το δεξιό αφήγημα του ‘’αιώνιου φοιτητή’’ γίνεται πρόσχημα για την διαγραφή μας εάν δεν τελειώσουμε τις σπουδές στο προβλεπόμενο διάστημα. Ένα διάστημα μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην εργασία και τις σπουδές μας και φυσικά να μην έχουμε την ‘’πολυτέλεια’’ του ελεύθερου χρόνου. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των πανεπιστημίων παρέα με την κυβέρνηση εντείνουν και άλλο τους αποκλεισμούς από την εκπαίδευση αφού ανακοινώθηκε πως τα ΑΕΙ θα διαθέσουν 9.000 λιγότερες θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι.

Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να απαντήσει απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από Κράτος και Κεφάλαιο. Να μπλοκάρουμε τώρα την είσοδο των ΟΠΠΙ, και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τα πανεπιστήμια είναι οι χώροι μας, χώροι διακίνησης ελεύθερων ιδεών, χώροι που αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες σπουδών και ζωών. Απαιτούμε άμεση επαναφορά του ασύλου. Συλλογικά, με αυτοοργάνωση, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας για να κάνουμε τα πανεπιστήμια χώρους ελευθερίας που θα λειτουργούν για τις ανάγκες μας. Οι μπάτσοι να μην τολμήσουν να περάσουν ούτε απ’έξω!

-Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας

-Καμία σκέψη για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

-Άμεση κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη

-Οι αγώνες μας δεν καταστέλλονται

-Επανακατοχύρωση του ασύλου

-Αλληλεγγύη στους/ις συλληφθέντες/είσες φοιτητές/ριες

– Κανένας αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία

– Καμία εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

 

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
  Σήμερα 17/5, ορκίστηκε στην Κομοτηνή η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), η οποία σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα σε δύο εβδομάδες πρόκειται να εγκατασταθεί σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ), φέροντας οπλισμό. Σημείο αναφοράς για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις σχολές μας αποτελεί η κατάργηση του ασύλου, ανοίγοντας τον δρόμο...