Στις 6/5, στην εργοταξιακή ζώνη της Παναγοπούλας Αχαΐας, πέφτει νεκρός εργαζόμενος εργολαβικής εταιρείας στην ΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ, όταν κατά τη μεταφορά βραχίονα από πλατφόρμα το βαρύ φορτίο ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε. Δεν είναι «η κακιά στιγμή», ούτε ένα ατυχές συμβάν. Είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η αύξηση του ωραρίου εργασίας, οι συνθήκες κάτεργου που επικρατούν σε Ολύμπια Οδό και ΕΡΓΟΣΕ με πολύωρη δουλειά κάτω από τον ήλιο χωρίς διαλείμματα – ενώ η γενικότερη πίεση για γρήγορη παράδοση του έργου πέφτει και αυτή με τη σειρά της εκβιαστικά πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι η ανάγκη για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο κάτω από τον εφιάλτη της ανεργίας, που κρατά τα στόματα κλειστά.

Από την άλλη, η χρήση υποτυπώδους έως μηδαμινού εξοπλισμού ασφαλείας και η πλήρης απουσία τεχνικού ασφαλείας (ιδιαίτερα κατά την μεταφορά φορτίων) δεν πρόκειται απλά για παραλείψεις αλλά για εγκληματικές πολιτικές της εργοδοσίας που αφαιρούν ζωές. Ζωές ανθρώπων της τάξης μας, συναδέλφων-ισσών μας που ξεκινούν χαράματα για ένα κομμάτι ψωμί και καταλήγουν να ρισκάρουν με τις πιθανότητες σε ένα θανάσιμο «παιχνίδι» άνευ όρων.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε προμηνύεται να είναι το τελευταίο στον κατασκευαστικό κλάδο. Το αίμα του νεκρού εργάτη που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες στο εργοτάξιο του Διακοπτού δεν έχει στεγνώσει ακόμα ενώ ο σοβαρός τραυματισμός ακόμη ενός συναδέλφου συγκαταλέγεται στους δεκάδες που συμβαίνουν καθημερινά μέσα σε σήραγγες και πάνω σε γέφυρες.

Οι ίδιες συνθήκες ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης επιβεβαιώνονται καθημερινά με το χειρότερο τρόπο σε όλους τους χώρους δουλείας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατάσταση αυτή είναι παγιωμένη πια σε όλους τους κλάδους. Οι μνήμες των εργαζόμενων ντελιβεράδων στα Mikel και την Speedex που έχασαν την ζωή τους πριν από μερικούς μήνες κυνηγώντας το μεροκάματο είναι ακόμα νωπές ενώ η εργοδοτική δολοφονία της εργαζόμενης λογίστριας στα Everest, φανερώνει ότι «ατυχήματα»δεν συμβαίνουν μονάχα ανάμεσα σε λαμαρίνες και τσιμέντα, αλλά και ανάμεσα σε μολύβια και φακέλους.

Αντιπροσωπευτικά αυτής της πραγματικότητας -και όχι σε μια προσπάθεια να καταμετρήσουμε λογιστικά τις ζωές των εργαζομένων, αλλά να αναδείξουμε την κατάπτυστη λογική του ‘«ήταν μεμονωμένο περιστατικό»- είναι και τα στοιχεία που δίνει η επίσημη στατιστική αρχή με το 2016 να αποτελεί την πιο αιματοβαμμένη χρονιά για την τάξη μας, πραγματικότητα πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για μεγιστοποίηση του κέρδους και μείωση των εξόδων εργασίας. Με το αντίστοιχο τίμημα φυσικά, τίμημα που το πληρώνουμε εμείς και όχι τα αφεντικά μας. Καιρός λοιπόν να το κάνουμε και δικό τους τίμημα.

Στο σκηνικό «μεροκάματου του τρόμου» που στήνει το Κεφάλαιο δίχως να διστάζει να παίζει με τις ζωές μας και να μας αντιμετωπίζει ως έναν στρατό αναλώσιμων έτοιμων να ριχτούν στη μάχη της επιβίωσης, βρίσκει συνέταιρο το Κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, την κυβέρνηση που οχυρώνει νομικά την εργοδοτική ανθρωποφαγία και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία που σφυρίζει αδιάφορα για καλό της εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Απέναντι στις πολιτικές της εργοδοσίας και του Κράτους, στην υποτίμηση όχι μόνο των μεροκάματών μας αλλά και των ζωών μας και στη βίαιη περιστολή των δικαιωμάτων μας να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα. Βάζοντας εμείς τους όρους κίνησης της πραγματικότητας και χτίζοντας συλλογικά τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης στον πόλεμο που κηρύσσει το Κεφάλαιο, να διεκδικήσουμε όλα εκείνα για τα οποία δίνουμε κάθε μέρα τον ιδρώτα και το αίμα μας. Μέχρι το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια να σταματήσει να είναι προνόμιο κάποιων και να γίνει κτήμα όλων των παραγωγών του πλούτου αυτού του κόσμου.

Συνάδελφοι-ισσες, να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα που μας ετοίμασαν εργοδότες και Κράτος. Καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματά μας. Να τσακίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία σε όλους τους χώρους δουλειάς.

-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ

-ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

– ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ.

-ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17/5 ΣΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

RocinanteΑνακοινώσεις
Στις 6/5, στην εργοταξιακή ζώνη της Παναγοπούλας Αχαΐας, πέφτει νεκρός εργαζόμενος εργολαβικής εταιρείας στην ΑΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ, όταν κατά τη μεταφορά βραχίονα από πλατφόρμα το βαρύ φορτίο ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε. Δεν είναι «η κακιά στιγμή», ούτε ένα ατυχές συμβάν. Είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η αύξηση του...