Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τα πρόσφατα μέτρα με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη

Τους τελευταίους μήνες, το καταστροφικό ξέσπασμα των κρουσμάτων του κορωναϊού, απογύμνωσε ένα ήδη γονατισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση έχοντας ως μόνη σχεδόν επωδό αντιμετώπισης της πανδημίας την κατασταλτική πρακτική της γενικευμένης καραντίνας-απαγόρευσης (κι αυτήν ακόμη αλά καρτ), αρπάζει την ευκαιρία να καταθέσει εγκληματικά νομοσχέδια που μεταφράζονται σε ταφόπλακα για το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία. Εκμεταλλεύεται τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η εργατική τάξη και την τωρινή αδυναμία της να αντιδράσει μαζικά, κι ενώ θα κλιθεί να πληρώσει την καθολική αποτυχία ενός καπιταλιστικού συστήματος Υγείας.

Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση θέσπισε την ίδρυση ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας με όνομα «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο» η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του λόφου Φιλοπάππου, με ανοικτό ενδεχόμενο τη διαχείριση άλλων πράσινων περιοχών της Αθήνας. Ακολουθώντας το γνωστό δρόμο των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, θέτει υπό επιχειρηματική εκμετάλλευση ένα χώρο που σε μεγάλη έκταση του είναι αρχαιολογικός και έναν ιστορικό χώρο. Προφανώς για χάριν της μετατροπής φυσικών και ιστορικών χώρων σε εμπόρευμα προς εξαγωγή κέρδους, δεν υπάρχει καμία αναστολή για τη δημιουργία ελεγχόμενης περίφραξης, υπηρεσιών ελέγχου-φύλαξης, εγκατάστασης καμερών «ασφαλείας» και τελικά για ανοικτές δοσοληψίες με ιδιωτικά συμφέροντα που ανήκουν στο τουριστικό κεφάλαιο, ακόμα κι αν αυτοί οι χώροι αφορούν τις τελευταίες ανάσες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό του κέντρου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της «Πράσινης» ανάπτυξης, κατατέθηκε μέσα στον ίδιο μήνα νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να παρέμβει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, τροποποιώντας τις ισχύουσες κατηγορίες με την ένταξη 4 ζωνών κλιμακούμενης προστασίας. Απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπως και όποιου επενδυτικού σχεδιασμού, προωθώντας την αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, που έχει δημιουργήσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιώτικη χώρα. Παράλληλα, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων, ενώ προωθεί την αναμόρφωση όλων των δασικών χάρτων. Σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας, για την αντιμετώπιση των αποβλήτων που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τα ρέματα.

Η οικολογική καταστροφή που βιώνουμε στις Αγραφιώτικες βουνοκορφές με τα αιολικά εργοστάσια, μέχρι τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και τις αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η ανάπτυξη μόνο πράσινη δεν μπορεί να είναι. Όσο το καπιταλιστικό κέρδος κυριαρχεί μες στην κοινωνία, κάθε υποτιθέμενη φιλική προσέγγιση του περιβάλλοντος που συνάδει με αυτό, ανοίγει άλλες πληγές στο σώμα του πλανήτη και το κοινωνικό σώμα, κι ο τελικός λογαριασμός «γράφει» λεηλασία της φύσης. Η υποβάθμιση της ζωής μας, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος διαρκώς λαμβάνει επιθετικότερο χαρακτήρα και μια τόσο νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το πραγματώσει και να το επικυρώσει νομικά σε κάθε έκταση και ένταση.

Η τωρινή συγκυρία που έχει περιορίσει τις δυνατότητες κοινωνικών δράσεων δεν θα είναι για πάντα, ότι βάρη κι αποτελέσματα φέρει μαζί της η επαναφορά της συνηθισμένης κοινωνικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το Κεφάλαιο, το κράτος, η κυβέρνηση θα μας βρουν μπροστά τους, θα βρουν μπροστά τους το οικολογικό και εργατικό κίνημα, είτε με τη μορφή τοπικών πρωτοβουλιών, είτε ακόμη περισσότερο σε κεντρικό επίπεδο σύγκρουσης.

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΠΟ

-ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

-ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

-ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

-ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛ@

RocinanteΑνακοινώσειςΠεριβάλλον
Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τα πρόσφατα μέτρα με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη Τους τελευταίους μήνες, το καταστροφικό ξέσπασμα των κρουσμάτων του κορωναϊού, απογύμνωσε ένα ήδη γονατισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση έχοντας ως μόνη σχεδόν επωδό αντιμετώπισης της πανδημίας την κατασταλτική πρακτική της γενικευμένης καραντίνας-απαγόρευσης...