Από την 1η Νοέμβρη, 14 πρόσφυγες που στεγάζονται σε camps της Αττικής και καταλήψεις προσφύγων, κατασκήνωσαν στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα την επανένωση με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Αν και η επανένωση με τις οικογένειες τους έχει εγκριθεί εδώ και μήνες, αν και ο νόμος προβλέπει ότι εντός εξαμήνου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η επανένωση, αυτοί/ες παραμένουν εγκλωβισμένοι/ες στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Εκατοντάδες επανενώσεις προσφυγικών οικογενειών έχουν μπλοκαριστεί ύστερα από μια ανεπίσημη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση που αφορά στη μείωση των οικογενειακών επανενώσεων και άρα την είσοδο προσφύγων στη Γερμανία μέσω της επιβολής πλαφόν. Φυσικά, η συμφωνία αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ξεκομμένη από την πολιτική που ήδη εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία μέχρι την δημιουργία των στρατοπέδων προσφύγων και από τις απελάσεις και τις κρατήσεις προσφύγων μέχρι τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής σε δομές αλληλεγγύης και καταλήψεις στέγασης, το ελληνικό κράτος έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται κάποιον «ξένο παράγοντα» για να είναι ρατσιστικό και αντιπροσφυγικό: προθυμότατα κωλυσιεργεί τη διαδικασία μειώνοντας άμεσα την μετακίνηση των προσφύγων στη Γερμανία μέσω των οικογενειακών επανενώσεων. Ταυτόχρονα εκατοντάδες πρόσφυγες κινητοποιούνται συνεχώς στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο, ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους ενώ 4 εξ΄ αυτών πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 27/10.

Οι 14 πρόσφυγες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος και κάνουν απεργία πείνας, ζητούν την αλληλεγγύη μας τόσο σε υλικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ώστε ο αγώνας τους να κρατήσει και να νικήσει. Την Τετάρτη (8/11), στις 12:00, έχουν οργανώσει συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος και πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία απαιτώντας να επανενωθούν με τις οικογένειες τους άμεσα. Παράλληλα θα υπάρχει κινητοποίηση στο Βερολίνο από τους συγγενείς που τους περιμένουν.

Το αντιρατσιστικό κίνημα οφείλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες τόσο δυναμώνοντας τον αγώνα τους και περιφρουρώντας τη παρουσία τους στο Σύνταγμα, όσο και αναδεικνύοντας τα αιτήματα τους για οικογενειακή επανένωση, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για ελεύθερη μετακίνηση.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε βρίσκεται από τη πρώτη μέρα στο πλευρό των προσφύγων απεργών πείνας και θα συνεχίσει να βρίσκεται για όσο χρειαστεί. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το κάλεσμα τους για συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την γερμανική πρεσβεία στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (8/11).

-Άμεση επανένωση όλων των προσφυγικών οικογενειών.

-Να καταργηθεί η αντιπροσφυγική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

-Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους/ες. Να κλείσουν τα προσφυγικά στρατόπεδα!

-Ελευθερία στη μετακίνηση για όλους και όλες!

RocinanteΑνακοινώσεις
Από την 1η Νοέμβρη, 14 πρόσφυγες που στεγάζονται σε camps της Αττικής και καταλήψεις προσφύγων, κατασκήνωσαν στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα την επανένωση με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Αν και η επανένωση με τις οικογένειες τους έχει εγκριθεί εδώ και μήνες,...