Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες η γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Με αφετηρία την διαφωνία που έχει προκύψει αναφορικά με το μελλοντικό χτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ στη γειτονιά, ομάδες τραμπούκων που αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, σεργιανίζουν ανενόχλητοι στις δρόμους της πόλης, τρομοκρατούν τους «αντιφρονούντες» (αυτός είναι ο εμετικός χαρακτηρισμός που έχουν εδραιώσει τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην ΠΑΕ ΑΕΚ για όσους διαφωνούν με την άνευ όρων ανέγερση γηπέδου στην πόλη), μπουκάρουν σε καφετέριες και «ανακρίνουν» με το έτσι θέλω τους θαμώνες ρωτώντας τους απειλητικά «τι ομάδα είναι» και έχουν στοχοποιήσει ανοιχτά κοινωνικούς χώρους και αγωνιστικές συλλογικότητες της περιοχής.

Ανοιχτή υποστήριξη σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας υπάρχει τόσο από την διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ όσο και από την ίδια την κυβέρνηση που αποτελεί ανοιχτό συνεργάτη του μεγαλοεπιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη. Τόσο η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ όσο και η κυβέρνηση, αν και δεν συνδέονται ευθέως με τους τραμπούκους που θέλουν να κάνουν τσιφλίκι τους την Νέα Φιλαδέλφεια, σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα όσα γίνονται στην περιοχή, προφανώς γιατί η τρομοκράτηση απλών πολιτών που τους ενδιαφέρει η αυριανή μορφή της γειτονιάς τους είναι ελάχιστης σημασία ζήτημα μπροστά στο να πάρει σάρκα και οστά η μπίζνα ζωής του Μελισσανίδη.

Αν και η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει με άξονα το γήπεδο είναι εμφανές ακόμα και στον πιο αφελή πως έχει πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά. Όσοι δεν ενημερώνονται αποκλειστικά από τα αθλητικά ΜΜΕ και τις επίσημες ανακοινώσεις θεσμικών φορέων αλλά αντίθετα, ζουν και κινούνται στους δρόμους των γειτονιών, γνωρίζουν πολύ καλά πως η κοινωνική κόντρα αναφορικά με το γήπεδο της ΑΕΚ είναι απλά μια κομβική αφορμή προκειμένου να στηθεί φασιστικός πυρήνας στη πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας και τις γύρω περιοχές.

Η σύγκρουση των συγκεκριμένων οπαδών της ΑΕΚ με κινηματικές συλλογικότητες έχει πολύ πιο βαθιά χαρακτηριστικά από το ζήτημα της ανέγερσης του γηπέδου. Άλλωστε, οι πρόσφατες φωτογραφικές ρυθμίσεις της Βουλής προς όφελως του Μελισσανίδη που απέγκλωβίζουν την υπόθεση από την διαφωνία ΠΑΕ και Δήμου και κάνουν την ΠΑΕ απόλυτη κυρίαρχο στην υπόθεση της ανέγερσης του γηπέδου, θα έπρεπε να βάζουν τέλος στην όποια κόντρα.

Με άλλα λόγια, όσοι διατείνονται πως η αντιπαλότητα έχει να κάνει αποκλειστικά με το γήπεδο θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο η τρομοκρατία συνεχίζεται στην περιοχή. Η απάντηση είναι προφανής και αν και τα αθλητικά media που από το πρωί μέχρι το βράδυ παίζουν το παιχνίδι του Μελισσανίδη δεν λένε να το αναφέρουν, ο κόσμος του κινήματος και του αγώνα την γνωρίζει πολύ καλά. Η κόντρα αυτή είναι ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους: είναι ο κόσμος του αγώνα και ο κόσμος της εθνικοφροσύνης, ο κόσμος της αλληλεγγύης και ο κόσμος του φασισμού. Αυτά είναι τα δύο αναμφισβήτητα στρατόπεδα της σύγκρουσης και οποιαδήποτε άλλη αφήγηση για το θέμα απλά αποκρύπτει την πραγματικότητα.

Μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Φιλαδέλφεια κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τον τοποθετεί απέναντι στον φασισμό οφείλει να πάρει θέση και αυτό συμπεριλαμβάνει και το οπαδικό κίνημα της ίδια της ΑΕΚ. Συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους που έχουν μετατρέψει τις κερκίδες της ΑΕΚ σε μέρη που οι φασίστες μπορούν να βρεθούν μόνο καμουφλαρισμένοι, όλους εκείνους που έχουν ενισχύσει τον αντιφασιστικό αγώνα με την ίδια τους την παρουσία τα προηγούμενα χρόνια. Όλους εκείνους που σήμερα η σιωπή τους κάνει εκκωφαντικό θόρυβο και που πρέπει να γνωρίζουν πως η μη θέση είναι θέση. Όλους εκείνους που αν δεν μιλήσουν ανοιχτά η ιστορία θα μιλήσει για αυτούς και που στην συνείδηση της κοινωνίας θα βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την φασιστική μούργα που επιχειρείται να συγκροτηθεί με όχημα την ΑΕΚ στις γειτονιές γύρω από την Νέα Φιλαδέλφεια.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει την συγκέντρωση και την συναυλία που θα γίνει την Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 19:00, στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας όχι επειδή στηρίζει τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας όπως απλοποιημένα θα ήθελαν κάποιοι να ισχύει αλλά επειδή από θέση αρχής υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας γειτονιάς να ζει και να αναπνέει χωρίς τραμπούκους πάνω από το κεφάλι της, υπερασπίζεται το δικαίωμα μιας γειτονιάς να μπορεί να αναπτύσσει συναναστροφή και συλλογική ζύμωση στο εσωτερικό της χωρίς να χρειάζεται να κάνει δηλώσεις κοινωνικών φρονημάτων σε αυτοανακηρυσσόμενους νταβατζήδες μιας ολόκληρης περιοχής.

RocinanteΑνακοινώσεις
Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες η γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Με αφετηρία την διαφωνία που έχει προκύψει αναφορικά με το μελλοντικό χτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ στη γειτονιά, ομάδες τραμπούκων που αυτοπροσδιορίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, σεργιανίζουν ανενόχλητοι στις δρόμους της πόλης, τρομοκρατούν τους «αντιφρονούντες»...