Στις 26 Γενάρη, οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού ξεκίνησαν αυθόρμητα έναν αγώνα απέναντι στην εργοδότρια εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ, που έχει αναλάβει από το δημόσιο την εργολαβία καθαρισμού των λεωφορείων.

Με την κάλυψη του σωματείου καλούν σε απεργία και με την υποστήριξη και άλλων εργαζόμενων του ΟΑΣΑ, αλλά και αλληλέγγυων του τοπικού κινήματος συγκεντρώνονται καθημερινά στην είσοδο του αμαξοστασίου διεκδικώντας τα χρωστούμενα δεδουλευμένα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι γυναίκες αυτές, μετανάστριες στην πλειονότητα τους, για χρόνια υποχρεούνταν να δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς, χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ή τον απαραίτητο εξοπλισμό και υπό ένα κλίμα συνεχούς εκφοβισμού και εκβιασμών. Παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα, ο εργολάβος εξαναγκάζει τις εργαζόμενες να υπογράφουν ότι έχουν λάβει χρήματα που δεν έλαβαν ποτέ.

Μάλιστα, λίγες μέρες μετά την έναρξη της απεργίας, στις 29 Γενάρη, δεν δίστασε να φέρει ένα απεργοσπαστικό συνεργείο καθαρισμού, το οποίο επιχείρησε να βάλει στο αμαξοστάσιο, πάντα με την αγαστή συνεργασία της αστυνομίας, αλλά εν τέλει απωθήθηκε από τις εργαζόμενες και τους αλληλέγγυους. Η συνεχής παρουσία του κόσμου του αγώνα στην είσοδο του αμαξοστασίου και η αποφασιστικότητα των καθαρίστριων, ανάγκασε την ΛΙΝΚ ΑΠ να υποχωρήσει από την αρχική της θέση, που δεν αναγνώριζε κανένα χρέος, και να καταβάλλει ένα μικρό μέρος των δεδουλευμένων, αλλά και να πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες δεσμεύσεις, με την προϋπόθεση ότι θα λήξει η απεργία.

Εχθές, Πέμπτη 4 Φλεβάρη και ημέρα γενικής απεργίας, η δέσμευση ότι δεν θα έρθει για δύο μέρες κάποιο άλλο απεργοσπαστικό συνεργείο αναιρέθηκε, ενώ και πάλι απωθήθηκαν, αυτή τη φορά από αλληλέγγυους εργαζόμενους οδηγούς του ΟΑΣΑ. Σε αυτό το διάστημα, ο εργολάβος επιχείρησε δύο φορές αποτυχημένα να εκβιάσει τη σύλληψη του συνδικαλιστική του ΟΑΣΑ και αλληλέγγυου στις εργαζόμενες Απ. Κασιμέρη.

Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη δεδομένου του ιστορικού του εργολάβου, αλλά δείχνει ότι ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί ακόμη, όπως επίσης και ότι η εργοδοσία βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, υπό τον φόβο της επικείμενης ήττας της, και κάνει σπασμωδικές κινήσεις για να επιβληθεί.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει το κάλεσμα των αγωνιζόμενων καθριστριών για καθημερινή παρουσία κόσμου στις 19.30 στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Eλληνικό, μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους!

rocinante

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Στις 26 Γενάρη, οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού ξεκίνησαν αυθόρμητα έναν αγώνα απέναντι στην εργοδότρια εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ, που έχει αναλάβει από το δημόσιο την εργολαβία καθαρισμού των λεωφορείων. Με την κάλυψη του σωματείου καλούν σε απεργία και με την υποστήριξη και άλλων εργαζόμενων του ΟΑΣΑ, αλλά και...