Η κυβέρνηση διαχείρισης και στήριξης της παρακμής του καπιταλιστικού πολιτισμού, της πανδημίας, των πυρκαγιών, των πλημμυρών και του κοινωνικού κανιβαλισμού είχε φροντίσει από το καλοκαίρι που πέθαιναν καθημερινά ασθενείς λόγω έλλειψης ασθενοφόρων να επιστρατεύσει πυροσβέστες για τα στελεχώσει και αστυνομικούς για να συνδράμουν στην πυρόσβεση των μεγα-πυρκαγιών που κατέκαψαν 1.700.000 στρέμματα! Στο ίδιο μοτίβο είχε στείλει στρατιωτικούς γιατρούς να καλύψουν τα τεράστια κενά στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της επαρχίας, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς δεδομένου ότι τέτοιες αναγνωρίζονται από μεριάς της μόνο σε ότι αφορά τη «βαριά βιομηχανία της χώρας».

Η παραπάνω επιλογή ήρθε να επιβεβαιώσει την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η δημόσια υγεία, παρά την επέλαση της πανδημίας που οδήγησε στην κατάρρευσή της. Όμως αντί αυτό να σημάνει την αλλαγή ρότας οδήγησε την κυβέρνηση στην ψήφιση του νόμου για το «νέο Ε.Σ.Υ.», ουσιαστικά για την πλήρη διάλυσή του.

Η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι από τις πιο εμφατικές: 2 ασθενοφόρα για ένα νησί 35.000 κατοίκων και χιλιάδων επισκεπτών. Το νοσοκομείο στο Αργοστόλι είναι σοβαρά υποστελεχωμένο, καθώς για ολόκληρη την παθολογική κλινική υπάρχει ένας μόνο παθολόγος. Η «λύση» που δόθηκε ήταν η μετακίνηση αγροτικών γιατρών (δηλαδή ανειδίκευτων) από τα περιφερειακά ιατρεία και συναδέλφου (με δικά της μεταφορικά έξοδα) από το κέντρο υγείας στη Σάμη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να λειτουργεί κανονικά ένα μόνο περιφερειακό ιατρείο από τα 12 που υπάρχουν στο νησί. Το άλλο νοσοκομείο στο Ληξούρι έχει μετατραπεί σε κέντρο υγείας, καθώς μετά από χρόνια απαξίωσης αρκετοί/ές συνάδελφοι παραιτούνται εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας και των μέσων άσκησης της. Το κέντρο υγείας στη Σάμη κινδύνευε να κλείσει την 1η και 2η του Σεπτέμβρη εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, καθώς ο συνάδελφος, γενικός ιατρός, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη τους τελευταίους 6-7 μήνες 17-18 εφημερίες ανά μήνα, αδυνατούσε να καλύψει αυτές τις δύο ημέρες μετά από σερί 6 ημερών εφημερίας! Ευτυχώς, λόγω της κινητοποίησης των υγειονομικών του κέντρου και των κατοίκων την 1η Σεπτέμβρη, το κέντρο λειτούργησε εξαιτίας απόσπασης συναδέλφου από την Αμαλιάδα.

Την κινητοποίηση της 1ης Σεπτέμβρη ακολούθησε αυτή στις 17 Σεπτέμβρη, που καλούταν από το εργατικό κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και συμμετείχαν εργαζόμενοι/ες υγειονομικοί μαζί με κατοίκους του νησιού, στοχεύοντας την 6η Υ.ΠΕ. (υγειονομική περιφέρεια) και την κυβερνητική πολιτική στην υγεία, απαιτώντας την πλήρη στελέχωση του κέντρου υγείας Σάμης και ευρύτερα την άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με προσωπικό και εξοπλισμό, απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ίδιους και αντίστοιχες κατ’ επέκταση υπηρεσίες για τους κατοίκους. Επέλεξαν λοιπόν οι εργαζόμενοι/ες μαζί με τους κατοίκους το δρόμο του αγώνα κι όχι αυτόν των αλληλοκατηγοριών και του εσωτερικού κανιβαλισμού. Όπως δήλωσαν και οι συνάδελφοι «είναι προφανές ότι ο μοναδικός λόγος που μένει όρθια ακόμα η δημόσια υγεία είναι η αυτοθυσία των εργαζομένων και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι δομές και να παρέχουμε βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη και ιδίως σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στο Ε.Σ.Υ, στην πλειοψηφία δηλαδή της κοινωνίας που στενάζει από τη φτώχεια και την εκμετάλλευση

Ο αγώνας των υγειονομικών και των κατοίκων στην Κεφαλονιά «έδεσε» με τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών γιατρών, ήδη από το καλοκαίρι, μέσω πληθώρας καταγγελιών για τις συνθήκες λειτουργίας των κέντρων υγείας ανά την επικράτεια, οδηγώντας σε μια  κοινή ανακοίνωση ενάντια στην κρατική πολιτική στην υγεία και μέσω της ΟΕΝΓΕ στη συλλογή υπογραφών υγειονομικών με τα κάτωθι αιτήματα, τα οποία συνυπογράφουμε:

-Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις αγροτικών ιατρών/οι αγροτικοί ιατροί να καλύπτουν τις θέσεις για τις οποίες έχουν διοριστεί

-Όχι στα μικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ/Μαζικές προσλήψεις διασωστών για τα ασθενοφόρα/Καμιά συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών στις διακομιδές του Ε.Σ.Υ.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία

-Αυξήσεις στους μισθούς και ισχυρά οικονομικά κίνητρα προκειμένου να στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες της επαρχίας

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

adminΚλαδική Υγείας
Η κυβέρνηση διαχείρισης και στήριξης της παρακμής του καπιταλιστικού πολιτισμού, της πανδημίας, των πυρκαγιών, των πλημμυρών και του κοινωνικού κανιβαλισμού είχε φροντίσει από το καλοκαίρι που πέθαιναν καθημερινά ασθενείς λόγω έλλειψης ασθενοφόρων να επιστρατεύσει πυροσβέστες για τα στελεχώσει και αστυνομικούς για να συνδράμουν στην πυρόσβεση των μεγα-πυρκαγιών που κατέκαψαν...