Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με τις μαζικές απολύσεις σε call center και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο κλάδος μας εν μέσω πανδημίας.
Η ιστορική κατάσταση πανδημίας που δημιουργήθηκε από τον κορονοιο, σε συνδυασμό με την χρόνια ασθένεια του καπιταλισμού που έχει αφήσει σε άθλια κατάσταση το σύστημα υγείας παγκοσμίως, επέβαλαν μια πραγματικότητα όπου η ζωή της ανθρωπότητας, όπως και ένα μεγάλο μέρος της εργασίας, μεταφέρθηκε στο σπίτι.
Για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, αυτή η συνθήκη εργασίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να εφαρμοστεί τεχνικά. Παρόλα αυτά, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, μαζικοί χώροι εργασίας όπως η Teleperfomance, η Forthnet και η Vodafone συνέχισαν να λειτουργούν και να θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των εργαζόμενων τους, αλλά και της ολόκληρης της κοινωνίας. Η στάση αυτή δεν είναι απλώς ανεύθυνη, είναι εγκληματική. Η πίεση που δέχτηκαν την προηγούμενη περίοδο από τις κινήσεις του σωματείου, την συλλογή υπογραφών καθώς και την κοινωνική κατακραυγή δικαίωσε το αίτημα των εργαζομένων που σταδιακά άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι τους.
Η επίθεση στην ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε Call Center συνεχίζεται από την TTEC που σήμερα 30/3 προχώρησε 27 απολύσεις, επικαλούμενη ότι η δραστηριότητα της σχετίζεται με τουριστικές κρατήσεις. Αντίστοιχα η Blueground δεν δίστασε να διώξει το 25% των εργαζομένων της, είτε απολύοντας είτε “παραχωρώντας” άδειες άνευ αποδοχών, με τον CEO να εύχεται τα καλύτερα σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για όλους/ες μέσα από μία δακρύβρεχτη ανάρτηση του στο linkedIn.
Η επιλογή των μαζικών απολύσεων σε αυτή την συγκυρία δείχνει πόσο βάρβαρη μπορεί να γίνει η εργοδοσία. Το επιχείρημα ότι βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο είναι για γέλια, αφού είναι γνωστό τοις πάσι πως τέτοιες εταιρείες δουλεύουν με εργολαβίες και δεν έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα μπορούσε με άλλα λόγια, κάλλιστα να τους εντάξει σε κάποιο άλλο έργο. Αντ’ αυτού επέλεξε να τους απολύσει, αφού πρώτα, τους ανάγκασε να εργάζονται σε χώρο που συνιστά υγειονομική βόμβα.
Χρειάζεται παράλληλα να σημειώσουμε πως αυτή η κατάσταση της καραντίνας επέβαλε και το μεγαλύτερο «Work From Home» πείραμα στην ιστορία της εργασίας. Η μεταφορά της παραγωγής από τους εργασιακούς χώρους στα σπίτια των εργαζομένων υπάρχει ως τάση εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής. Είναι ευρέως διαδεδομένο μάλιστα και το μοντέλο της «remote» εργασίας που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του ίντερνετ για να στελεχώσει ομάδες παραγωγής λογισμικού με τα φθηνότερα «εργατικά χέρια» από όλο τον κόσμο.
Η νέα συνθήκη εργασίας, αν και αναγκαία, ενέχει έναν βασικό κίνδυνο: αν ο εργαζόμενος δουλεύει από το σπίτι, τότε είναι πάντα στην δουλειά. Δεν χτυπάει ποτέ κάρτα για να φύγει, δεν μπορεί να ελεγχθεί από την επιθεώρηση εργασίας και έτσι το ωράριο χάνει την σημασία του και υπάγεται συνήθως σε ένα καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης και ελέγχου. Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ διέρρευσαν και καταγγελίες για την Teleperfomance που θέλει να ελέγχει με κάμερα τους εργαζόμενους στο σπίτι τους.
Ακόμη, όσο η ανθρωπότητα αναγκάζεται να μείνει εγκλωβισμένη, το κοινωνικό αγαθό της επικοινωνίας που προσφέρουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής γίνεται είδος πρώτης ανάγκης. Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο να υπάρχουν σπίτια χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσουν. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να συνεχίζουν να εργάζονται οι τεχνικοί που πραγματοποιούν συνδέσεις, χωρίς να λάβουν όλη την απαραίτητη υγειονομική εκπαίδευση και κάθε δυνατό μέτρο προστασίας για να διασφαλίσουν αυτό το αγαθό σε όλα τα σπίτια.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, όπου ο κόσμος εργάζεται και καταναλώνει από το σπίτι του, θα πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη μεταφορά της εμπορικής ζωής από τα φυσικά καταστήματα στο ίντερνετ. Έτσι το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ήδη βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Αυτή η νέα «ευκαιρία» που ανοίγεται στις εταιρείες του κλάδου, οφείλει να συνοδευτεί από προσλήψεις και προγράμματα μισθωτής μαθητείας για την απορρόφηση των ανέργων.
Ως κλαδική ένωση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της ΑΠΡ απαιτούμε την άμεση παύση της εγκληματικής στάσης των εταιρειών του κλάδου, που για χάρη της αύξησης του κέρδους τους ρισκάρουν τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε υγειονομικές βόμβες. Οι εργαζόμενοι/ες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από τα σπίτια τους, εφόσον τους διατεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός από τις εργοδοσίες. Απαιτούμε την ανάκληση όλων των απολύσεων του περασμένου διαστήματος, δεν ανεχόμαστε να σηκώσουμε στις πλάτες μας γι’ ακόμα μια φορά τη ζημιά των εταιρειών τους, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος στο σύνολό του κερδοφορεί ασταμάτητα. Οι ζωές μας δεν είναι κέρδη και ζημιές, αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.
•Άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων
•Κανένας μαζικός χώρος εργασίας ανοιχτός
•Εργασία από το σπίτι με κάλυψη του κατάλληλου εξοπλισμού από την εργοδοσία
•Δωρεάν τηλέφωνο και ίντερνετ σε κάθε σπίτι