Η εφετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη σε όλον τον κόσμο στην δίνη ενός κυνικού εκβιασμού. Το κεφάλαιο, αφού κατέστρεψε τα δημόσια συστήματα υγείας, αφού παρέδωσε την ιατρική έρευνα στις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να παράγουν φάρμακα με μοναδικό γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους τους και όχι την υγεία, αφού κατέστρεψε τον πλανήτη ανοίγοντας τον δρόμο για κάθε τύπου καταστροφή, περιβαλλοντική, υγειονομική ή πρώτων υλών, τώρα επιχειρεί να «μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία», απαιτώντας από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να θυσιάσουν όσα δε θυσίασαν τα προηγούμενα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, για να μην πατήσουν το κουμπί της καταστροφής.

Δεκάδες εκατομμυρίων εργάτες και εργάτριες έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε δύο μήνες, στο όνομα του παγκόσμιου λοκ-ντάουν εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, αλλά στην ουσία εξαιτίας των οικονομικών κανόνων μηδενικής προστασίας των εργαζομένων και απόλυτου προσανατολισμού στην υπεράσπιση της «επιχειρηματικότητας» και του κεφαλαίου. Των ίδιων αυτών κανόνων που εδώ και δεκαετίες προκαλούν απανωτές οικονομικές κρίσεις και καταστρέφουν το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των πιο φτωχών, για να διατηρήσουν τα υπερκέρδη των πιο πλούσιων και των τραπεζών τους.

Τώρα πλέον, οι ίδιοι αυτοί κοινωνικοί και οικονομικοί δολοφόνοι, παντού στη Γη, μας καλούν να επιστρέψουμε στη δουλειά, χωρίς να έχουν λύσει απολύτως τίποτα, με κίνδυνο να πεθάνουμε, για να μη χάσουν κάτι από τα κέρδη τους. Είναι βέβαιο όσο ο θάνατος, ότι θα μας πουν ότι πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και με λιγότερα χρήματα, γιατί η κρίση τους έκατσε βαριά και γιατί από πίσω περιμένουν 60.000.000 επιπλέον άνεργοι.

Στην Ελλάδα, η πανδημία μάς βρήκε με μια κυβέρνηση θλιβερών νεοφιλελεύθερων και  ακροδεξιών κλόουν, που μη έχοντας μάθει ποτέ να κάνουν οτιδήποτε άλλο, την εκμεταλλεύτηκαν για να μοιράσουν άφθονο χρήμα σε επιχειρηματίες, να διαλύσουν εργατικά δικαιώματα νομοθετώντας φαστ τρακ την αποσάθρωση της αγοράς εργασίας, να περάσουν μέτρα καταπάτησης των ελευθεριών και αντιδραστικών απορυθμίσεων στην εκπαίδευση και να σφίξουν τη θηλειά γύρω από τον λαιμό των πιο ανυπεράσπιστων: προσφύγων και μεταναστών/ριών, κρατουμένων και νοσούντων.

Μέσα σε συνθήκες απερίγραπτης οικονομικής ασφυξίας, όπου οι εργαζόμενοι σε αναστολή περιμένουν να σωθούν από τις 500 δραχμές του Βρούτση, οι κρατικοί λωποδύτες πρόσφεραν απλόχερα 20 εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες και εκδότες για να εξυμνούν τους φουσκωτούς τρικέφαλους του εθνικού μπασκίνα Χαρδαλιά και να αποκαλούν «Μωυσή που σώζει τον λαό του» τον Κούλη, μπερδεύοντας ως συνήθως τον λαό με την τσέπη τους. Την ίδια ώρα διπλασίασαν τις τιμές «αποζημίωσης» σε κλινικάρχες ιδιωτικών «νοσοκομείων» για τη χρήση κλινών και αναπνευστήρων, χωρίς καν να τους θέσουν στον έλεγχο του δημοσίου συστήματος υγείας. Πάνω στο μεθύσι της χαράς της, η κυβέρνηση πρόσφερε μερικά ακόμα εκατομμύρια στους απατεώνες των ΚΕΚ για να «επιμορφώσουν» τους εργαζόμενους επιστήμονες με τα κατά Σκόιλ Ελικίκου ευαγγέλια και τώρα ετοιμάζεται να μοιράσει λεφτά σε φιλαράκια της που φτιάχνουν μάσκες, για τις οποίες 10 μέρες πριν, όταν η παραγωγή δεν είχε αρχίσει, μας έλεγαν ότι είναι άχρηστες και βλαβερές.

Ταυτόχρονα, εκατομμύρια εργαζόμενοι πετιούνται απευθείας στον δρόμο, υπόκεινται σε αναστολές σύμβασης με αντίτιμο 533 ευρώ ή εξαναγκάζονται να συνεχίσουν να δουλεύουν, περισσότερο και σε πιο δύσκολες συνθήκες, με μειώσεις μισθών. Πανηγυρίζοντας  το απόλυτο τίποτα που κατάφερε το ελληνικό κράτος, που πρώτα μας έβαλε μέσα και τώρα μας βγάζει έξω χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, ο Μωυσής – πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να πει ότι η πανδημία δεν έφερε μόνο κακά, αλλά και καλά, όπως η ελαστικοποίηση της εργασίας μέσω της τηλε-εργασίας, που υπερήφανα μας είπε ότι «ήρθε για να μείνει». Στην αναμπουμπούλα, παρουσιάστηκαν μια σειρά υπεραντιδραστικών νομοθετημάτων, από την επαναφορά του παιδονόμου στα σχολεία από την αστοιχείωτη θεούσα υπουργό Θρησκευμάτων και Παπαδαριού, μέχρι τη μετατροπή των βουνών σε γκαράζ ανεμογεννητριών.

Όσο για τους πρόσφυγες, αυτοί εξαιρέθηκαν από τα μέτρα προστασίας και αφέθηκαν να ζουν στοιβαγμένοι κατά δεκάδες χιλιάδες χωρίς πρόσβαση σε νερό, επιβιώνοντας μόνο κατά τύχη, επειδή πιθανότατα ο ιός δεν αναπτύσσεται πολύ επιθετικά στα πιο θερμά κλίματα.

Όλα τούτα συνδυάζονται με την επιθετική επιβολή ενός τρομοκρατικού κλίματος κοινωνικής πειθάρχησης, στο όνομα της πανδημίας, στο οποίο εναλλάσσονται στις οθόνες μας σκληροί χωροφύλακες, μειλίχιοι ιεροψάλτες και καραγκιόζηδες απόμαχοι της τέχνης, που έχουν πεθάνει αλλά δεν το ξέρουν. Χωρίς αμφιβολία το Κράτος θεώρησε καλό στη μία δυστοπία να μας κάνει και άλλες 2-3 δώρο.

Η κοινωνία (όχι όλη βέβαια, αφού μεγάλο τμήμα της ήταν υποχρεωμένο να συνεχίσει να εργάζεται, όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στις βιομηχανικές παραγωγικές ζώνες και τα εργοστάσια) παρέμεινε αυτές τις έξι εβδομάδες στο σπίτι της, προστατεύοντας τη ζωή και δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στο δημόσιο υγειονομικό προσωπικό, που ζήτησε αυτή τη βοήθεια για να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Αυτό δε σημαίνει ότι θα καθόμαστε για πάντα να βλέπουμε το Κράτος και το Κεφάλαιο να διαλύουν τις ζωές μας, και να υποστηρίζουν –κατά τα ειωθότα- ότι μας σώζουν.

Σε πείσμα του «συνδικαλιστικού» νεκροταφείου της ΓΣΕΕ, εργατικές αντιστάσεις μπόρεσαν και αναπτύχθηκαν αυτές τις 6 εβδομάδες σε χώρους δουλειάς, απέναντι σε εργοδότες που νόμισαν ότι η καραντίνα ήταν μια ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα στην εργασιακή κόλαση χωρίς SMS. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει σε μεγάλα εργοστάσιο στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνσή μας  στο εξής και με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν έχουμε κανένα λόγο αυτή τη φορά να κάτσουμε και να κουβεντιάσουμε με τα αφεντικά μας πώς θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης. Έχουμε αντίθετα όλους τους λόγους του κόσμου να σηκωθούμε και να τους κάνουμε πέρα, πριν μετατρέψουν τον πλανήτη σε έναν σωρό από ερείπια και πτώματα. Ας οργανωθούμε για να είναι ο Covid-19 θανατηφόρος για το κεφάλαιο και τις πολιτικές του.

Ο καπιταλισμός είναι ο ιός – Η αλληλεγγύη είναι η θεραπεία.

Οι δρόμοι μας περιμένουν!
Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει τις συγκεντρώσεις που έχουν προκηρυχθεί για την εφετινή Πρωτομαγιά. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας που συστήνουν οι υγειονομικοί και οι γιατροί του ΕΣΥ θα βρεθούμε κι εμείς στο κέντρο της Αθήνας.

– Ανάκληση όλων των απολύσεων της πανδημίας και γενική απαγόρευση των απολύσεων
-Καμία αναστολή σύμβασης, καμία μείωση μισθού
-Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και δήμευση ιδιωτικού κεφαλαίου για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της κοινωνίας
-Μέτρα στήριξης των ανέργων, κανένας για δουλειά χωρίς αυστηρά μέτρα προστασίας που θα επιβαρύνουν τους εργοσότες
-Άμεση εκκένωση των «κέντρων υποδοχής» και των καμπ – Χαρτιά και στέγαση σε σπίτια για όλους τους πρόσφυγες

 

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Η εφετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη σε όλον τον κόσμο στην δίνη ενός κυνικού εκβιασμού. Το κεφάλαιο, αφού κατέστρεψε τα δημόσια συστήματα υγείας, αφού παρέδωσε την ιατρική έρευνα στις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να παράγουν φάρμακα με μοναδικό γνώμονα την μεγιστοποίηση του κέρδους τους και όχι την υγεία, αφού...