Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς από την αρχή πανδημίας υπονομεύει συστηματικά την δημόσια υγεία και θέτει επανειλημμένα σε υγειονομικό κίνδυνο τον κόσμο της εργασίας. Σε αυτή την συνθήκη επιχειρείται να εδραιωθεί περαιτέρω το δόγμα «Νόμος και Τάξη» έτσι ώστε Κράτος και Κεφάλαιο να εφαρμόζουν ανενόχλητα τις πολιτικές τους. Δεν θα μπορούσε να μην σχεδιάζεται ανάλογη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης η οποία θα εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και θα φέρει τα πανεπιστήμια ακόμα πιο κοντά στα συμφέροντα του Κεφαλαίου. Την Παρασκευή κατατέθηκε σε αυτό το πλαίσιο το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια ενώ εδώ και ένα μήνα φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία έχουν δείξει την εναντίωση τους και οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα επιχειρείται να θεσπιστεί όριο φοίτησης (ν+1/2ν) στα πανεπιστήμια που αναδεικνύει ξεκάθαρα τη θέληση της κυβέρνησης να αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές/τριες από τα πανεπιστήμια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναγκάζεται να εργαστεί για να καλύψει τα έξοδα της φοίτησης του, ενώ ταυτόχρονα εμπεδώνεται το κλίμα εντατικοποίησης και ανταγωνισμού μέσα στις σχολές. Παράλληλα με την επιχειρούμενη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αποκλειστεί ένας τεράστιος αριθμός μαθητών/τριών από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το μέτρο αυτό πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες των μαθητών και των μαθητριών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κτλ.
Πέραν αυτού όμως είναι προφανές ότι το άνοιγμα προς την ιδιωτική εκπαίδευση είναι κύριος στόχος αφού τα μέτρα αυτά αποκλείουν κόσμο από τα δημόσια πανεπιστήμια μην αφήνοντας άλλη εναλλακτική πέρα από τα ιδιωτικά κολλέγια σε όσους/ες θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εκτός από τα παραπάνω το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αστυνομοκρατούμενους χώρους και να χτυπήσει τις φοιτητικές διεκδικήσεις. Αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί με την ίδρυση αστυνομικού σώματος υπεύθυνου για την φύλαξη των πανεπιστήμιων, μέτρο το οποίο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται για ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, κλειστό κύκλωμα καμερών και θέσπιση πειθαρχικών διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο-φυλακή, αποκομμένο από την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα, και πνίγει την όποια διεκδίκηση και διακίνηση ιδεών μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό.

Οι φοιτητικοί σύλλογοί, τα σωματεία και η κοινωνία γενικότερα οφείλουν να εναντιωθούν και να απαντήσουν συλλογικά απέναντι στην θατσερική απειλή που θέλει εν μέσω πανδημίας να διαμορφώσει ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο και μια κοινωνία νεκροταφείο.

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά Κράτους και Κεφαλαίου όπως κατάφερε ήδη το κίνημα την περασμένη εβδομάδα, ακυρώνοντας την απαγόρευση στην πράξη και αψηφώντας τον αυταρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στην κινητοποίηση της Πέμπτης 4/2 στις 1μμ στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

-Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία

-Κανένα όριο φοίτησης, καμία βάση εισαγωγής

-Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

-Μηδενική ανοχή στο αστυνομικό κράτος


https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/rocinante-logo-e1552663831502.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/rocinante-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς από την αρχή πανδημίας υπονομεύει συστηματικά την δημόσια υγεία και θέτει επανειλημμένα σε υγειονομικό κίνδυνο τον κόσμο της εργασίας. Σε αυτή την συνθήκη επιχειρείται να εδραιωθεί περαιτέρω το δόγμα «Νόμος και Τάξη» έτσι ώστε Κράτος και Κεφάλαιο...