Από τις 13 Δεκεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας Μοχάμεντ Α. κάνει απεργία πείνας στη Μυτιλήνη διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης απέλασής του από την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί ο αγώνας του από τις κρατικές αρχές, η επιθετικότητα που βιώνει όλο αυτό το διάστημα τόσο από την διοίκηση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται όσο και από την αστυνομία της Μυτιλήνης αποτελούν στοιχεία που φανερώνουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την κρατική αποφασιστικότητα για όσο το δυνατόν περισσότερες απελάσεις προσφύγων γίνεται.
Ο Μοχάμεντ Α. είναι δημοσιογράφος που έχει στοχοποιηθεί από το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου μετά την δημοσίευση υλικού που καταγράφονταν δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών. Εγκατέλειψε την Αίγυπτο καθώς δεχόταν απειλές για την ζωή του και από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται στην Μυτιλήνη. Ζούσε στο κέντρο κράτησης της Μόριας μέχρι τις 12 Δεκέμβρη οπότε και φυλακίστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου μετά την απόρριψή των αιτήσεών του για άσυλο. Ξεκίνησε άμεσα απεργία πείνας προκειμένου να ακυρωθεί η απέλασή του όπως και έγινε.
Μόλις από την πρώτη μέρα εισαγωγής του στο νοσοκομείο, ο Μοχάμεντ δέχθηκε τις συντονισμένες απειλές και τους εκβιασμούς τόσο της διοίκησης του νοσοκομείου όσο και των αστυνομικών αρχών του νησιού. Το νοσοκομείο επιχείρησε να του δώσει εξιτήριο κατά παράβαση κάθε έννοιας ιατρικής δεοντολογίας με τις αστυνομικές αρχές να συνεπικουρούν βασιζόμενες σε μια ερμηνεία του νόμου που αναφέρεται σε παρακολούθηση των απεργών πείνας. Ενός νόμου ωστόσο που δεν αναφέρει πουθενά πως για «παρακολούθηση» εκτός νοσοκομείου. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά ήταν απλά προφάσεις προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία απέλασής του.
Η κινητοποίηση του κόσμου της αλληλεγγύης που βρέθηκε στο πλευρό του Μοχάμεντ Α. από την πρώτη μέρα και στήριξε τον αγώνα του καθώς και οι παρεμβάσεις τοπικών σωματείων και ιατρικών ενώσεων υπέρ του δικαιώματός του να συνεχίσει να νοσηλεύεται μπλόκαρε τις μεθοδεύσεις για εξιτήριο που θα σήμαιναν αυτόματα και απέλαση από την Ελλάδα και τελικά, η αίτησή του για άσυλο αναμένεται θα επανεξεταστεί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση παρουσιάζει η τοποθέτηση της Ένωσης Αστυνομικών Λέσβου, η οποία προφανώς τοποθετείται εναντίον της προσπάθειας του Μοχάμεντ και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απελαθεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει πως η άποψη ότι «κάθε απεργός πείνας δικαιούται πολιτικό άσυλο» είναι «επικίνδυνη» διότι, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους απελπισμένους παράτυπους μετανάστες σε ομαδικές απεργίες πείνας, προκειμένου να ματαιώσουν την επιστροφή τους». Στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική ουσία όλων των συγκρούσεων γύρω από τον αγώνα του Μοχάμεντ.
Σε μια περίοδο που οι αντιπροσφυγικές λογικές καθορίζουν αποφασιστικά τις πολιτικές της κυβέρνησης, σε μια περίοδο που η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποτελεί την βασική μέθοδο πολιτικής διαχείρισης των προσφυγικών ροών, η νίκη ενός πρόσφυγα που αντιστάθηκε στην απέλαση που επιχειρήθηκε να του γίνει θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στο προσφυγικό ζήτημα, θα στρώσει το έδαφος σε νέες διεκδικήσεις από την μεριά των προσφύγων. Και σε αντίθεση με τους μπάτσους της Λέσβου, αυτή η πραγματικότητα αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για το κίνημα αλληλεγγύης να στηρίξει τον Μοχάμεντ μέχρι την νίκη. Διότι θα αφήσει μια σπουδαία παρακαταθήκη.
Αποτελεί πρώτιστη ανάγκη για το κίνημα αλληλεγγύης, για τον κόσμο της Εργασίας, για τα σωματεία και για κάθε τμήμα του κοινωνικού κινήματος να ανατρέψουμε τις πολιτικές των απελάσεων που απειλούν τις ίδιες τις ζωές των προσφύγων. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα ομαλοποιήσουν την είσοδο των προσφύγων στην κοινωνία και την καθημερινότητα, να νικήσουμε την πολιτική του φόβου και των εκβιασμών. Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και σε κάθε σχολή, πρόσφυγες και ντόπιοι θα ζήσουμε και θα αγωνιστούμε μαζί. Να μην αφήσουμε το Κράτος να παίζει άλλο με ανθρώπινες ζωές.
-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ Α. ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ, ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ