Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, ένα νέο σόου αστυνομοκρατίας βρισκόταν σε εξέλιξη εντός πανεπιστημιακού χώρου. Για άλλη μία φορά, οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλλαν (πάντα και με την σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας του ΑΠΘ) στο χώρο του ΑΠΘ, έδειραν και τραυμάτισαν φοιτητές/τριες, μάλιστα προχώρησαν και σε δύο συλλήψεις. Όλα αυτά, ένα μήνα πριν την ορκωμοσία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), δηλαδή του αστυνομικού σώματος που προορίζεται για να περιπολεί στους χώρους των πανεπιστημίων.
Για άλλη μια φορά, το κράτος περίμενε να κλείσουν οι σχολές για να επιβάλλει την αστυνομοκρατία μέσα σε αυτές και για να προσπαθήσει να επιτεθεί στο φοιτητικό κίνημα ανενόχλητο. Στις 18 Απριλίου εργολαβικό συνεργείο με συνοδεία ασφαλιτών ξεκίνησε με σκοπό να απομακρύνει τα συντρίμμια που βρίσκονται στο χώρο που στέγαζε το στέκι. Το φοιτητικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ σύντομα φοιτητές/τριες, καθηγητές/τριες και αλληλέγγυο κόσμο στη Σχολή Θετικών Επιστημών, για να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο από την αστυνομική παρουσία. Σύντομα και αφού δέχτηκε μια παντελώς απρόκλητη επίθεση με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ο συγκεντρωμένος κόσμος κατάφερε να εκδιώξει τα ΜΑΤ και τις αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο της σχολής. Η αστυνομική παρουσία και οι επιθέσεις απέναντι σε φοιτητές και φοιτήτριες συνεχίστηκαν και τις επόμενες δύο μέρες. Παράλληλα χτες η Κοσμητεία της ΣΘΕ αποφάσισε να κάνει λοκ-αουτ επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» προσπαθώντας να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων.
Τα συμβάντα αυτά, προφανώς δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» αλλά αντιθέτως αποτελούν κομμάτι της νέας κανονικότητας την οποία κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν στις σχολές. Οι στοχευμένες αυτές αστυνομικές επιχειρήσεις αποτελούν συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και εντάσσονται στο πλαίσιο της οξυμένης καταστολής που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του και το οποίο επιδιώκει να εφαρμόσει σε απόλυτο βαθμό με την επερχόμενη είσοδο των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια το καλοκαίρι και την επιβολή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Έτσι το κράτος προσπαθεί να εδραιώσει την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και των συλλογικών διεκδικήσεων των φοιτητών/τριών επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να εξαλείψει κάθε πιθανή απειλή για αυτά και να διαμορφώσει τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση ευρύτερα εξ ολοκλήρου βάσει των συμφερόντων του. Για αυτό τον λόγο το κράτος και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων προσπαθούν να χτίσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης μέσω των διαδοχικών αστυνομικών εισβολών, των πειθαρχικών και της ελεγχόμενης εισόδου για να διαλύσουνε τους συλλογικούς μας αγώνες οι οποίοι αντιπαρατίθενται στην πολιτική του κεφαλαίου για την εκπαίδευση, βάζουν μπροστά τα συμφέροντα της τάξης μας και διεκδικούν μια παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
Μπάτσοι και κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν και να καταστέλλουν ανενόχλητοι όμως τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους κοινωνικούς μας χώρους από την κρατική βαρβαρότητα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες οφείλουμε να παλέψουμε ενάντια στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, την καταστολή των αγώνων μας και την καταστροφική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που κράτος, κεφάλαιο και πρυτανείες θέλουν να εφαρμόσουν. Δυναμώνοντας τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τους συλλογικούς μας αγώνες να βάλουμε τα συμφέροντα της τάξης μας μπροστά για πανεπιστήμια στο ύψος των αναγκών μας.
-Αλληλεγγύη στους δύο συλληφθέντες φοιτητές
-Καμία παρουσία μπάτσων στις σχολές μας
-Καμία σκέψη για εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια
-Κάτω τα πειθαρχικά
-Άμεση κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
-Απέναντι στην καταστολή, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση
-Οι αγώνες μας δεν καταστέλλονται
Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε