Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων και τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών/τριών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ήδη από τις αρχές του Ιουνίου, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό εισακτέων για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Προφανώς, ο αριθμός δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε. Ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές του νόμου 4777, εντείνοντας περαιτέρω τους ταξικούς φραγμούς στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αποτέλεσμα: Συνολικά 40.229 μαθητές και μαθήτριες αποκλείστηκαν από τη πρόσβαση στα δημόσια ΑΕΙ. Οι επιπτώσεις θέσπισης της Ε.Β.Ε, δεν δύναται να χαρακτηριστούν ως μία “κακή εκτίμηση” από τη πλευρά της κυβέρνησης ούτε κατά διάνοια. Πρόκειται για ένα μεθοδευμένο σχέδιο, κατά το οποίο οι μόνοι/ες που θα μπορούν να σπουδάσουν είναι όσοι/ες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα δίδακτρα των Κολλεγίων, τα πτυχία των οποίων εξίσωσε με των δημοσίων ΑΕΙ η κυβέρνηση. Με περίσσια χυδαιότητα, η Κεραμέως δήλωσε πως “Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια” την ίδια χρονική στιγμή που ο Μητσοτάκης ταξίδευε μαζί με τη κόρη του στις Η.Π.Α, λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τις σπουδές της στο Yale.
Οι βλέψεις του κράτους για ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, εξυπηρετούν για μία ακόμη φορά τις ανάγκες του κεφαλαίου και στέκονται εμπόδιο στα όνειρα των νέων. Εδώ και χρόνια, το εξουθενωτικό εκπαιδευτικό μοντέλο πέρα από τον στείρο ανταγωνισμό και την ασφυκτική εντατικοποίηση που το χαρακτηρίζει, προυποθέτει την δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων των φροντιστηρίων. Φέτος, οι υποψήφιοι/ες των πανελλαδικών εξετάσεων καλούνται να ανταγωνιστούν επιπλέον και την ΕΒΕ.
Αυτό το εξεταστικό μοντέλο, είχε ως αποτέλεσμα τη μη κάλυψη θέσεων εισακτέων σε πλήθος σχολών, με 16 τμήματα με μηδενικούς εισακτέους, 17 με έναν/μία εισακτέο και 4 με δύο. Όσον αφορά μάλιστα σχολές με απαιτούμενα ειδικά μαθήματα για πρόσβαση σε αυτές-τα οποία δεν διδάσκονταν καν στα λύκεια-η ΕΒΕ κατάφερε τον αποκλεισμό όλων των υποψηφίων με αρκετές περιπτώσεις, με χαρακτηρηστικό παράδειγμα την Αρχιτεκτονική του Δ.Π.Θ..
Προφανώς, την επόμενη χρονιά θα ανοίξει η κουβέντα για τα “μη λειτουργικά” και “άχρηστα” αυτά τμήματα των ΑΕΙ από τη πλευρά της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση τη συγχώνευση τους με άλλες σχολές, πιθανότατα και άσχετου αντικειμένου.
Ως Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, ως εργαζόμενοι/ες στην εκπαίδευση και ως φοιτητές/τριες, αντιτασσόμαστε στη κρατική πολιτική, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι νέοι/ες της εργατικής τάξης, μόνος δρόμος είναι ο μαζικός αγώνας ενάντια στην επιβολή αποκλεισμών από την εκπαίδευση και την μετατροπή της σε ταξικό προνόμιο. Η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, όπως και η ιδέα ενός διαφορετικού σχολείου/πανεπιστημίου που παράγει γνώση με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες-και όχι αυτές του κεφαλαίου-είναι έννοιες επίκαιρες όσο ποτέ.
-Άμεση κατάργηση της ΕΒΕ
-Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς
-Ενάντια στον ανταγωνισμό, η αλληλεγγύη
-Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και για όλες, κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση
-Οργανώνουν την φτώχεια μας, να οργανώσουμε την τάξη μας
Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε