Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας είναι τραγική και κάθε μέρα χειροτερεύει. Ο κόσμος της εργασίας έχει χωριστεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Σε αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται, κάτω από οριακές για την υγεία τους συνθήκες, στον πολύπαθο κλάδο της υγείας, σε μικρά και μεγάλα καταστήματα τροφίμων, στην καθαριότητα, στους δρόμους για τη διανομή προϊόντων, στα εργοστάσια και εργοτάξια, σε υπηρεσίες. Σε αυτούς που μετέφεραν την εργασία στο σπίτι, μαζί με την εντατικοποίηση, την καταστρατήγηση του ωραρίου και την αόρατη αυθαιρεσία των εργοδοτών και σε αυτούς που βρέθηκαν εκτός παραγωγής με ένα φιλοδώρημα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα ή χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς εισόδημα, μια και δεν καλύπτονται από κάποια σταθερή σχέση εργασίας. Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ προτείνει ως μετα-πανδημιακή σχέση εργασίας τη δημιουργία «τράπεζας εργαζομένων προς ενοικίαση», αποφεύγοντας για την ώρα να μιλήσει ανοιχτά για την επαναφορά των σκλαβοπάζαρων -ίσως για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που ενισχύει τον ιό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προσφέρει γη και ύδωρ για τη σωτηρία και επιβίωση των επιχειρηματιών, φορτώνοντας τα βάρη και αυτής της κρίσης σε εμάς και σαρώνοντας ό,τι είχε απομείνει από δικαιώματα μας. Από τη μια χαρίζονται εκατομμύρια, παγώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόροι, και από την άλλη οι απολύσεις το τελευταίο δίμηνο ξεπέρασαν τις 140.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τις «εθελοντικές» αποχωρήσεις και τη μαύρη τρύπα των αδήλωτων εργαζομένων, οι μισθοί συρρικνώθηκαν, η εκ περιτροπής εργασία οργιάζει, η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιήθηκε.
Στον κλάδο του εμπορίου, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες έχουν μετατρέψει τα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες σε δεύτερο σπίτι, δουλεύοντας εξαντλητικά χωρίς ρεπό και άδειες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, την ίδια στιγμή που ο τζίρος και τα κέρδη των εργοδοτών αγγίζουν ιστορικά νούμερα.
Στις τηλεπικοινωνίες και τον κλάδο της πληροφορικής, από τα γλέντια για τα ξέφρενα κέρδη και τις προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης φτάσαμε στις μαζικές απροειδοποίητες απολύσεις όπως πολύ πρόσφατα στην BEAT, τη VIVA και αλλού. Παράλληλα, σε μια σειρά από μαζικούς χώρους όπως η Teleperfomance, η Forthnet και η Vodafone η εργοδοσία αρνείται να μεταφέρει τη δουλειά στο σπίτι, παρότι υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, δημιουργώντας συνθήκες υγειονομικής βόμβας.
Στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού και επισιτισμού, ο συσσωρευμένος πλούτος των τελευταίων δεκαετιών, φαίνεται πως δεν είναι αρκετός για να συντηρήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, που τον δημιούργησαν. Οι επιχειρηματίες αρνούνται να αναλάβουν το κόστος της κρίσης, υποδεικνύουν στην κυβέρνηση τα μέτρα, οδηγώντας τον κλάδο στον αφανισμό. Η πλειονότητα των εργαζομένων και ειδικά των εποχικά απασχολούμενων δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει ούτε το ταμείο ανεργίας, αφού η σεζόν δεν πρόλαβε να ανοίξει! Όσο για τους ανασφάλιστους και ελαστικά εργαζόμενους, δε γίνεται ούτε λόγος.
Ο χώρος του θεάματος (Ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, χορευτές, ηχολήπτες, ταξιθέτες κ.α.), μέσα από ένα άθλιο πλέγμα εργασιακών σχέσεων αβεβαιότητας και ανασφάλειας έχουν έρθει αντιμέτωποι, με την ανεργία και την ανέχεια. Η πλειονότητα των καλλιτεχνών που εργάζονται σε σχολές, ωδεία, σεμινάρια, και οι τεχνικοί που εργάζονται σε πολλαπλούς εργοδότες περιστασιακά ή και εποχικά, είναι ξεκρέμαστοι και δεν εντάσσονται σε κανένα επίδομα, ούτε έχουν προοπτική απασχόλησης το επόμενο διάστημα.
Στις κατασκευές, οι εργαζόμενοι βιώνουν την πλήρη αντίφαση. Οι μαζικοί χώροι των εργοταξίων λειτουργούν κανονικότατα, χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας και χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί το πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας, μόνο και μόνο για να μην χάσουν οι εργολάβοι και κατασκευαστές. Οι μικροί χώροι όμως, έχουν σταματήσει και οι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε συνθήκες πρόωρης ανεργίας χωρίς τη δυνατότητα ένταξης στο βοήθημα Παράλληλα σε μια σειρά τεχνικών και μελετητικών γραφείων, οι εργοδότες έχουν προχωρήσει σε αναστολή, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν παράνομα και μαύρα.
Τέλος, στα ΜΜΕ όπου οι εργοδότες επιδοτήθηκαν χωρίς προφανή λόγο με 11 εκατομμύρια ευρώ από το Κράτος, προκειμένου να διαγκωνίζονται στο γλείψιμο της κυβέρνησης, εξαίροντας πότε το κούρεμα του Πέτσα κα πότε τους τρικέφαλους του νέου εθνικού μπάτσου Χαρδαλιά, το 80% το κλάδου έχει βγει σε φαινομενική αναστολή σύμβασης. Φευ, με την συντριπτική πλειονότητα να συνεχίζει να εργάζεται υπό την πίεση και τον εκβιασμό του εργοδότη που του ανέστειλε τη σύμβαση.
Εργαζόμενες εργαζόμενοι, το κεφάλαιο και η κυβέρνηση μεταθέτουν τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε μας και αυτό είναι απόλυτα λογικό, μια και δεν έχουν τη δυνατότητα να μας προστατέψουν. Σε κανένα σημείο του πλανήτη δεν κατάφερε ο καπιταλισμός να διαχειριστεί μια γρίπη, αφού διέλυσε τις δομές υγείας και μέτρησε την υγεία και τη ζωή ως εμπόρευμα. Αυτό το σύστημα έφαγε τα ψωμιά του και προσπαθεί ήδη από τώρα να μετατοπίσει και το κόστος της κρίσης του στις πλάτες μας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και αυτή τη φορά τα αιτήματά μας θα είναι πέραν του δέοντος, αλόγιστα!
Ήδη, σε πολλούς χώρους οι εργαζόμενοι σπάνε τη σιωπή τους, παρά τους περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση. Στην υγεία με τις κινητοποιήσεις στις 7 του Απρίλη, με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε χώρους της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών, με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις 14 του μήνα στο υπουργείο εργασίας και στις 15 έξω από τα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας.
Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ενώνουμε τις φωνές και τις δράσεις μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α και σε όλες τις χώρες που αψηφώντας το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας προχώρησαν σε απεργίες απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους τους και κλείσιμο των μεγάλων μη παραγωγικών μονάδων.
- Απαγόρευση των απολύσεων
- Καμιά μείωση μισθών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων
- Κατάργηση όλων των αντεργατικών Π.Ν.Π.
- Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους.
- Κλείσιμο των μεγάλων μονάδων με αποκλειστική ευθύνη στο κράτος και την εργοδοσία.
- Επίδομα ίσο με το μισθό σε εργαζόμενους-ες, που βρίσκονται εκτός παραγωγής εξαιτίας της επιδημίας.
- Μαζικές προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών. Επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
- Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Στηρίζουμε την κινητοποίηση των σωματείων στο υπουργείο εργασίας στις 14 Απρίλη και την ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους – ες στα σούπερ μάρκετ στις 15 Απρίλη.