Ένα από τα μεγαλύτερα πεδία αντιπαράθεσής αυτή τη στιγμή, μεταξύ του υπερεθνικού Κεφαλαίου και των ακτιβιστών είναι αυτό του Διαδικτύου. Αυτό το οποίο πρόκειται να κριθεί στα επόμενα χρόνια είναι η αποκαλούμενη «ουδετερότητα του Δικτύου». Φυσικά για μια ακόμα φορά τα μεγάλα ΜΜΕ παίζουνε το δικό τους παιχνίδι μιας και είναι  γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα θέματα του διαδικτύου αλλά και στην πλειονότητα των χρηστών, ότι η τηλεόραση είναι πλέον ένα μέσο «νεκρό». Νεκρό υπό την έννοια ότι έχει ξεπεραστεί από την άποψη της αμεσότητας, της ταχύτητά στην ενημέρωση αλλά και από πλευράς κόστους σε όποιον θέλει όχι μόνο να δει αλλά και να εκπέμπψει τηλεοπτικό υλικό.

Το τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια στα δελτία ειδήσεων για την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητάς στο Διαδίκτυο. Γιατί όμως ακούμε μόνο για θέματα που σχετίζονται  με την παιδική πορνεία, τις απάτες με πιστωτικές κάρτες και τους αυτοκτονικούς ιδεασμούς (sic) διάφορων εφήβων;

Κατά τη γνώμη μας αυτό έχει να κάνει με την επιβολή ενός κλίματος φόβου ΚΑΙ σε σχέση με ό,τι αφορά το Internet, σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που παραμένει σε γενικές γραμμές τεχνολογικά αναλφάβητο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Τι σκοπιμότητες όμως μπορεί να εξυπηρετεί, κάτι τέτοιο; Μπορούμε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις αν εξετάσουμε πια είναι η φύση του περιεχομένου του Διαδικτύου, και ποια η φύση της επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πάντα οι εξουσιαστές και οι μεγάλες πολυεθνικές ήταν ότι δεν είχανε καμία απολύτως σχέση με την ανακάλυψη και την εξέλιξη των τεχνολογιών του Διαδικτύου.

Το Ίντερνετ με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα γεννήθηκε στα 1993-94 στο εργαστήριο CERN (Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα), από την ομάδα του Tim Berners-Lee, όταν αποφασίστηκε να μην κατοχυρωθούν δικαιώματα για την δημιουργία του πασίγνωστου πλέον πρωτοκόλλου World Wide Web (του περίφημου δηλαδή «www»). To World Wide Web είναι ένα δώρο του CERN στην ανθρωπότητα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας, οι πολυεθνικοί κολοσσοί ενδιαφέρθηκαν και καλέσανε σε μια συνάντηση διάφορους ειδικούς στα συγκεκριμένα θέματα, για να τους αναλύσουν ποιες δυνατότητες έδινε αυτή η καινούργια τεχνολογία. Καθώς λοιπόν οι τεχνικοί εξηγούσαν έννοιες όπως «διαδραστικότητα», «ελευθερία επιλογής», «αμφίδρομη επικοινωνία», κάποιος μεγάλος executive τους διέκοψε λέγοντας: «Μα αυτό που μας λέτε προϋποθέτει ότι οι χρήστες έχουνε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο στις επιλογές τους και κρίνουν ανάλογα με τα δικά τους κριτήρια. Μόνο που εμείς τους θέλουμε άβουλους καταναλωτές».

Αν εξετάσουμε το περιεχόμενο του Διαδικτύου αυτή τη στιγμή θα διαπιστώσουμε ότι το 60% προέρχεται από εμάς τους χρήστες και όχι από εταιρικά μορφώματα, πολυεθνικά η μη. Κάθε μέρα ανεβάζουμε φωτογραφίες, βίντεο, γράφουμε τις απόψεις μας σε ιστολόγια και φόρουμ, στέλνουμε και λαμβάνουμε μηνύματά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε, βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας ραδιόφωνο, αφού το είδος της επικοινωνίας στα Μέσα αυτά είναι μονομερές, δηλαδή μίας κατεύθυνσης. Αυτοί σου προσφέρουν τι θα δεις, τι θα ακούσεις, και τι θα σου διαφημιστεί. Αυτό για την κουλτούρα του οποιουδήποτε χρήστη Ίντερνετ είναι απλά απαράδεκτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γνωστό σε όλους spam, δηλαδή η χωρίς έγκριση αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων σε προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κατά την περιήγηση σε ιστότοπους. Αυτό που θέλει η κάθε πολυεθνική και το κάθε αφεντικό είναι άβουλους εργάτες/ πελάτες/ καταναλωτές, χωρίς κριτική σκέψη, οι οποίοι να μπορούν να κατευθυνθούν στο ταμείο χωρίς πολλά πολλά και ευτυχισμένοι για το καινούργιο τους απόκτημα. Το να μπορείς να επιλέγεις εσύ  τι βλέπεις, τι ακούς, αλλά –ας μη το κρύψουμε–  και τι αγοράζεις, είναι ο χειρότερος εφιάλτης του marketing, μιας και βάζει στο παιχνίδι τον αστάθμητο παράγοντα «άτομο». Πόσο μάλλον το να έχεις και από τη δικιά σου πλευρά έναν ενεργό ρόλο, σε ό,τι κρίνεις ότι σε αφορά, συζητώντας και επηρεάζοντας ίσως και άλλους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη μάχη δίνεται στο να μην καταφέρουν οι πολυεθνικές και η υπερεθνική ελίτ να αλλάξουν αυτά τα «εκ φύσεως» χαρακτηριστικά του διαδικτυου. Έως ένα βαθμό το έχουνε πετύχει σε ό,τι αφορά τη παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, για λόγους «εθνικής ασφάλειας», ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την εποχή της τρομοϋστερίας που ακολούθησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ότι πλέον οι εταιρίες πάροχοι συνδέσεων στο Ίντερνετ, υποχρεούνται να κρατάνε αρχεία για τις περιηγήσεις κάθε χρήστη, για ένα χρόνο.

Όμως, με την έως ένα σημείο υποχώρηση της τρομολαγνείας μετά την εκλογή Ομπάμα, από ό,τι φαίνεται η ατζέντα σε ότι αφορά το Ίντερνετ, έχει αλλάξει για τις πολυεθνικές. Αυτή τη φορά εκτός από τα θέματα ασφάλειας, στο στόχαστρο μπαίνει και το ίδιο το περιεχόμενο του διαδικτύου (κάτι που οι ακτιβιστές ονομάζουν «ουδετερότητα του δικτύου» – Net Neutrality).

Με πρόφαση τους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς», αλλά και τις υποτιθέμενες πολλές και καλύτερες «υπηρεσίες» που θέλουνε να προσφέρουν, οι εταιρίες αξιώνουν να έχουνε το πρώτο και τελευταίο λόγο στο τι μας παρέχουν εκτός από τη σύνδεση. Με πιο τρόπο γίνεται αυτό; Για παράδειγμα η τάδε εταιρία πάροχος θέλει να μπορεί να έχει διαφορετικά επίπεδα στις ταχύτητες σύνδεσης για διαφορετικούς ιστότοπους. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι προτεραιότητα θα έχουνε οι «εμπορικά βιώσιμοι», αλλά και «ενδιαφέροντες» ιστότοποι όπως on-line αγορές ταινιών από μεγάλους διανομείς, ιστότοποι για αγορές –από βιβλία μέχρι ο,τιδήποτε άλλο– , κυβερνητικές σελίδες, σελίδες μεγάλων Μ.Μ.Ε. και πάει λέγοντας. Έτσι σε κάθε πάροχο θα επιτρέπεται να παρέχει σε χαμηλότερες ταχύτητες –ή και καθόλου–  ό,τι αξιολογεί αυτός, στον τελικό χρήστη στο σπίτι του. Για παράδειγμα ιστότοποι εναλλακτικής ενημέρωσης ή ιστότοποι πολιτικού ακτιβισμού, ή ακόμα και το ιστολόγιο του καθένα από εμάς το οποίο δεν θα αξιολογείται ως οικονομικά συμφέρον. Φυσικά ούτε λόγος για τις περίφημες p2p(peer to peer) συνδέσεις, που επιτρέπουν το ελεύθερο κατέβασμα αρχείων μουσικής, ταινιών κ.ο.κ.  Έτσι καταργείται η αμφίδρομη επικοινωνία του μέσου και ανοίγουνε διάπλατα οι πόρτες για φίμωση οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής, για μια ακόμα φορά στο όνομα της «ελεύθερης» αγοράς. Σε λίγο καιρό θα έρθει η ώρα και γα την Ελλάδα της εγκατάστασης των δικτύων οπτικών ινών, και εκεί θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας τη τελική μάχη με τους καρχαρίες, μιας και στο όνομα της ανάπτυξης θα απαιτήσουν να στήσουν τα καινούργια δίκτυα πάνω σε υποδομές που ούτως ή άλλως πληρώσαμε εμείς, και θα θελήσουν να έχουνε και τον έλεγχο στο περιεχόμενο αλλά και στο τρόπο της διακίνησης του. Φυσικά και στην ανάλογη  «φιλική τιμή». Ό,τι ακριβώς έγινε με το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση. Γιατί άλλωστε κυνηγηθήκανε από πολύ νωρίς οι ραδιοπειρατές; Όχι γιατί παρεμπόδιζαν τις επικοινωνίες του επίσημου κράτους (δυνάμεις καταστολής και στρατός) αλλά γιατί δεν έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για τον καθένα από εμάς να μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέσο αμφίδρομα, και για να εκπέμψει δηλαδή αλλά και για να ακούσει τις εκπομπές άλλων. Τα αποτελέσματα μπορούμε όλοι να τα δούμε σήμερα με το εμπορικό ραδιόφωνο, το κυνήγι για τις πιο  «ποπ» λίστες ακρόασης, τις διαφημιστικές «πίτες» αλλά και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων αν δε πετύχει η συνταγή. (City 99,5 , Planet κ.λπ.).

Πριν από 50.000 χρόνια μάθαμε να μιλάμε, πριν από 5-6.000 χρόνια ανακαλύψαμε τη γραφή, πριν από 500 χρόνια την τυπογραφία και μόλις πριν από 50 χρόνια αρχίσαμε να κατασκευάζουμε δίκτυα υπολογιστών. Από την αρχή της ιστορίας η ανθρωπότητα συλλογικά κατάφερε να επικοινωνεί και να μεταδίδει τη γνώση από γενιά σε γενιά για να επιβιώσει και να δημιουργήσει. Αυτό η ανθρωπότητα το κατάφερε συλλογικά, η γλώσσα είναι ένα συλλογικό επίτευγμά και ανέκαθεν οι εξουσιαστές προσπάθησαν να ελέγχουν τη γραφή, τη τυπογραφία, το ραδιόφωνο και μέχρι τώρα τα καταφέρνουν αρκετά καλά.

Μόνο που το συλλογικό αίσθημα κάποιων επιστημόνων που θέλανε να μοιράζονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους, με άλλους ερευνητές ανά το κόσμο πέρα από εθνικά, φυλετικά και οικονομικά σύνορα, τους οδήγησε στο να μας δώσουν το παγκόσμιο μυαλό. Γιατί αυτό είναι το Διαδίκτυο. Είναι το άθροισμα της παγκόσμιας γνώσης στο οποίο μπορεί και πρέπει να έχει πρόσβασή ο καθένας μας, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, για όσο θέλει, όποτε θέλει. Στο Διαδίκτυο μπορούμε να επικοινωνήσουμε τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας και να οργανωθούμε με ανθρώπους με τρόπο που πριν θα ήταν ακατόρθωτος. Τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τους Ζαπατίστας του Μεξικό που κάνανε γνωστό των αγώνα τους οπουδήποτε στο κόσμο, αλλά και των παιδιών του Σηατλ που πέτυχαν μέσω της διαδικτυακής οργάνωσής τη πρώτη μεγάλη νίκη κατά της παγκοσμιοποίησης το 1999.

Χρόνια τώρα οι διάφορες ελίτ προσπαθούν να μας πείσουν και να μας επιβάλουν, ότι αυτό που ορίζουν ως «παγκοσμιοποίηση» είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη.

Μόνο που από ότι φαίνεται αυτό το μέλλον περνάει και από τη λοβοτομή του παγκόσμιου νου. Θα τους αφήσουμε;

Νίκος ΜΠΕΤΣΙΜΕΑΣ


xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88
RocinanteΤεχνολογίαΦύλλο 1
Ένα από τα μεγαλύτερα πεδία αντιπαράθεσής αυτή τη στιγμή, μεταξύ του υπερεθνικού Κεφαλαίου και των ακτιβιστών είναι αυτό του Διαδικτύου. Αυτό το οποίο πρόκειται να κριθεί στα επόμενα χρόνια είναι η αποκαλούμενη «ουδετερότητα του Δικτύου». Φυσικά για μια ακόμα φορά τα μεγάλα ΜΜΕ παίζουνε το δικό τους παιχνίδι μιας...