Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία πράξη της αντιδραστική και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου το Υπουργείο Υγείας, μετά από μήνες αναμονής, αποφάσισε να βγάλει από τον πάγο και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία με τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Το εκτρωματικό νομοσχέδιο όχι απλά δεν αντιμετωπίζει καμία από τις παθογένειες στο χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά οδηγεί στην άμεση διάλυση των υπαρχουσών δομών και στην πλήρη εμπορευματοποίηση και της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.

Βασικός άξονας του νέου νομοσχεδίου είναι η ένταξη όλων των δομών ψυχικής υγείας σε έναν ενιαίο φορέα, ΝΠΙΔ, εκτός του Ε.Σ.Υ, υπό την ευθύνη του υπουργείου. Σε αυτόν το φορέα θα εντάσσονται από κοινού τα υπάρχοντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι ψυχιατρικές πτέρυγες των γενικών νοσοκομείων, οι πρωτοβάθμιες δομές ψυχικής υγείας, ιδιωτικές κλινικές, Μ.Κ.Ο και ΑΜΚΕ στον χώρο της ψυχικής υγείας και ιδιώτες ιατροί. Το υπερσυγκεντρωτικό αυτό τερατούργημα περιλαμβάνει ακόμα την κατάργηση των δύο εκ των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (Ψ.Ν.Α Δαφνί και Ψ.Ν.Θ), τα οποία παύουν να υφίστανται ως ξεχωριστοί οργανισμοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ακόμα, η λειτουργία των κέντρων πρόληψης βρίσκεται στον αέρα καθώς δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027. Σαν να μην έφτανε αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει κονδύλια για γενναία χρηματοδότηση ιδιωτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην ψυχική υγεία με τη δημιουργία βραχύβιων και ανεπαρκών δομών οι οποίες δεν θα κάνουν τίποτα άλλο από το να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες με ημερομηνία λήξης, ανεξάρτητα από τις ανάγκες τους, ή ως πελάτες που δεν πρέπει ποτέ να θεραπευτούν ώστε να παραμένουν τέτοιοι.

Το ίδιο μοτίβο αναπαράγεται και στις δομές απεξάρτησης, όπου εντάσσονται κι αυτές σε ένα ενιαίο φορέα με τη μορφή ΝΠΙΔ, τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ)». Ο οργανισμός αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γραφειοκρατικό τερατούργημα, αυτήν τη φορά στο χώρο των εξαρτήσεων, ο οποίος θα έχει ενιαία διοίκηση και θα περιλαμβάνει συγχωνευμένα όλα τα υπάρχοντα προγράμματα (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω, Ιανός κ.ο.κ). Ο οργανισμός αυτός θα έχει μεν κρατική επιχορήγηση αλλά θα στηρίζεται σε «δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους». Αυτό θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα όσων υπηρεσιών απομείνουν υπό τη σκέπη του. Η συγχώνευση αυτή καταργεί στην πράξη την ποικιλομορφία και τη διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση που έχει το κάθε πρόγραμμα, αφαιρώντας από τους χρήστες των υπηρεσιών τη δυνατότητα επιλογής (στο νομοσχέδιο προκρίνεται η ενίσχυση μόνο των προγραμμάτων υποκατάστασης, καθόλου «στεγνά» προγράμματα ή «δουλειά στους δρόμους»). Ταυτόχρονα, οι ασθενείς θα αναγκάζονται να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, όπου υπάρχει κενή θέση ανά την επικράτεια, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη των ασθενών στα θεραπευτικά προγράμματα.

Η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων θα αποτελέσει ευθεία επίθεση για εργαζομένους και ασθενείς. Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο δημόσιων δομών θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε απολύσεις και μετακινήσεις ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι θα μπουν σε μια διαδικασία περιπλάνησης, όπου θα καλούνται να καλύπτουν τα κενά όπου υπάρχει ανάγκη στα πλαίσια του ενιαίου φορέα. Τα ελάχιστα κρεβάτια (900) που υπάρχουν σήμερα στις ψυχιατρικές κλινικές (καθώς και οι θέσεις στα προγράμματα απεξάρτησης) δεν θα χρειάζεται πλέον θα αυξηθούν αφού οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινηθούν όπου υπάρχει διαθέσιμη δομή, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτική, ανεξαρτήτως αν θα εξυπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενή. Ο ενιαίος φορέας δημόσιων-ιδιωτικών δομών αποτελεί το καλύτερο προκάλυμμα ώστε να μην γίνουν προσλήψεις, να μην δημιουργηθεί ένα ισχυρό, δημόσιο κοινοτικό δίκτυο ψυχικής υγείας/απεξάρτησης, να μην αυξηθούν οι κλίνες και να μην δημιουργηθούν νέες δομές ψυχικής υγείας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Το νέο νομοσχέδιο πρέπει να μπλοκαριστεί με κάθε τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί η υγεία των ασθενών μας στο βωμό του κέρδους, ούτε να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας ως μη παραγωγικοί και «χρήσιμοι» για το Κεφάλαιο, δεν θα επιτρέψουμε την επίταση του κοινωνικού αποκλεισμού που δέχεται αυτό το κομμάτι της τάξης μας, τον επιπρόσθετο διαχωρισμό-κανιβαλισμό που δέχεται. Το εργατικό-υγειονομικό κίνημα, πιάνοντας και το νήμα των κινητοποιήσεων και των απεργιών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να σηκώσει το γάντι και να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
  • ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Κλαδική Ένωση Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

adminΑνακοινώσειςΚλαδική Υγείαςαναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε,Υγεία
Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία πράξη της αντιδραστική και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Το βράδυ της 3ης Ιουλίου το Υπουργείο Υγείας, μετά από μήνες αναμονής, αποφάσισε να βγάλει από τον πάγο και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική...