Για περισσότερο από ένα μήνα, ο χώρος της ειδικής αγωγής βρίσκεται σε αναβρασμό, με αφορμή τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι πάροχοι των συναφών υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η εν λόγω σύμβαση, οι σύλλογοι και τα σωματεία των ειδικών θεραπευτών και των γονέων παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής βρίσκονται σε κίνηση, αμυνόμενοι στις προθέσεις του Κράτους για δήθεν «εξορθολογισμό» των δαπανών του, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και  «πετώντας στον Καιάδα» ανθρώπινες ψυχές, που για το ίδιο συνιστούν πλεονάζον και άχρηστο εργατικό υλικό.

Μέσα από σειρά μαζικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων, οι εργαζόμενοι αρνούνται επανειλημμένα την υπογραφή της νέας σύμβασης∙ αρνούνται να δουλεύουν για ψίχουλα, αρνούνται να δουλεύουν απλήρωτοι επί μήνες λόγω clawback και rebate, αρνούνται να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και την αξιοπρέπειά τους ως εργαζόμενοι. Στην ίδια μαχητική κατεύθυνση κινούνται και οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται οριζόντια περικοπή των προνοιακών επιδομάτων. Εκατοντάδες γονείς στάθηκαν απέναντι στη νέα σύμβαση που απαγορεύει την επιλογή κατάλληλα εξειδικευμένου θεραπευτή για το παιδί τους, δεν προνοεί για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες τα οποία χρήζουν κατ’ οίκον θεραπευτικών παρεμβάσεων και υποβιβάζει συνολικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πρόοδο και τη ζωή τους.

Ο συντονισμός, οι κοινές δράσεις και η αλληλεγγύη εργαζομένων και ασφαλισμένων, απέναντι στους σχεδιασμούς του Κράτους, συνιστά μια από τις σπουδαιότερες παρακαταθήκες και από τα πλέον ελπιδοφόρα σημεία του αγώνα μας. Το γεγονός ότι κινούμαστε ενωμένοι για την προάσπιση της ειδικής αγωγής και της τάξης μας έχει συμβάλει σημαντικά στις μικρές νίκες που έχουν σημειώνει, όπως οι παρατάσεις που δίνονται, έστω και με το σταγονόμετρο. Είναι επομένως ουσιώδες να επιμείνουμε στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης, μέσω μόνιμων συντονιστικών που θα αμύνονται στις εκάστοτε στις απαιτήσεις του Κράτους και του Κεφαλαίου και θα υπερασπίζονται τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Υπάρχει όμως ακόμη μια μάχη η οποία μαίνεται. Πρόκειται για τη μάχη με τα αφεντικά μας, κυρίως στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία εκμεταλλευόμενα τη συγκυρία, προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών. Εργαζόμενοι και γονείς να μην επιτρέψουμε ούτε μία απόλυση συναδέλφου, να μην επιτρέψουμε την ελάχιστη μείωση μισθού, στο όνομα της διατήρησης της κερδοφορίας των κέντρων στα οποία εργαζόμαστε! Να είμαστε εκεί, οργανωμένα και μαζικά, σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου τα εργασιακά δικαιώματα των θεραπευτών πλήττονται!

Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας, που ετοιμάζεται στην ειδική αγωγή, θέλει τη διάσωση λίγων και μεγάλων ιδιωτικών κέντρων, με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, που θα δουλεύουν αποκλειστικά με οικογένειες των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων, οι οποίες δύνανται να πληρώνουν αδρά, από την τσέπη τους. Απέναντι στην παρούσα και σε κάθε μελλοντική κίνηση, στον κλάδο μας ή σε οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της τάξης μας, η απάντηση είναι η συγκρότηση και η οργάνωση σε ανεξάρτητα, ταξικά, κλαδικά σωματεία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από το εργασιακό καθεστώς με το οποίο εργάζονται, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, ανεξάρτητα αν αυτή τη στιγμή εργάζονται ή είναι άνεργοι κι ανεξάρτητα από το πτυχίο τους, καθώς και η δημιουργία δομών αλληλεγγύης εντός αυτών. Η συμμετοχή σε διαταξικά μορφώματα, όπως οι επιστημονικοί μας σύλλογοι ή η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, δεν μπορεί παρά να εκφράζει τα συμφέροντα του Κράτους και του Κεφαλαίου.

Ως κλαδική ένωση Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όλους όσοι ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα των ειδικών θεραπειών, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, το Σάββατο 28/1 στις 11πμ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για να μην αφήσουμε αυτή την εκτρωματική σύμβαση να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της πρόνοιας και για να μη μείνει ούτε ένα παιδί ούτε μία μέρα χωρίς ειδική θεραπεία.

  • Καμία περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή
  • Καμία απόλυση συναδέλφου
  • Καμία μείωση μισθού
  • Ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας
  • Καμία επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων
  • Οργάνωση των εργαζομένων στα κέντρα ειδικής αγωγής, στο κλαδικό μας σωματείο (Σ.Ε.Μ.Ι.Σ.Ε.Α.)
  • Κοινοί αγώνες ασφαλισμένων και θεραπευτών

kladiki-igeias

RocinanteΚλαδική Υγείας
Για περισσότερο από ένα μήνα, ο χώρος της ειδικής αγωγής βρίσκεται σε αναβρασμό, με αφορμή τη νέα σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι πάροχοι των συναφών υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η εν λόγω σύμβαση, οι σύλλογοι και τα σωματεία των ειδικών...