ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Άλλη μια σελίδα στη χυδαιότητα του κατασκευαστικού κεφαλαίου γράφτηκε πρόσφατα με πρωταγωνιστή τον πρωτοπόρο σε αυθαιρεσία όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συγκεκριμένα, την 1η Απριλίου απολύθηκε, με τρόπο εκδικητικό, εργαζόμενη της εταιρείας BIOSAR UK, θυγατρική του ομίλου, μετά από άρνησή της να υπογράψει νέα απαράδεκτη ατομική σύμβαση. Οι πρωτοφανείς όροι, τους οποίους προωθεί η εταιρεία το τελευταίο διάστημα, συνοψίζονται στα εξής σημεία:
Άρνηση του δικαιώματος στην αναρρωτική άδεια. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράψουν πως δε θα πληρωθούν σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας, ενώ αναγκάζονται να κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους κατάστασης ώστε να μπορεί η εταιρεία να παρακολουθεί τις απουσίες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση συμπλήρωσης 15 ημερών αναρρωτικής στο σύνολο του έτους ακολουθεί απόλυση. Η εταιρεία δίνει στον εργαζόμενο το “δικαίωμα” να ορίσει αναπληρωτή για τις μέρες που λείπει, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του.
Δεν καλύπτει τα έξοδα για δουλειές της εταιρείας στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χρειαστεί να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού για υποθέσεις της εταιρείας αναγκάζεται να αναλάβει ο ίδιος τα όποια έξοδα απαιτηθούν (εμβολιασμοί, ασφάλιση, βίζα κλπ).
Εκβιάζει τους εργαζόμενους με αποζημιώσεις για λάθη ή παραλείψεις. Συγκεκριμένα τους αναγκάζει σε συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία για ασφάλιση της μελετητικής τους εργασίας, προβλέποντας διεκδίκηση αποζημίωσης από μεριάς της εταιρείας σε τυχόν “απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν” κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων.
Οι καταχρηστικοί όροι που επιβάλλει η εταιρεία διανθίζονται με εκβιαστικές απαιτήσεις δήλωσης πως ο εργαζόμενος δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου, ενώ για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών ορίζεται μέσω της σύμβασης το αγγλικό εμπορικό δίκαιο ως αρμόδιο επίλυσης διαφορών, υπό την πρόφαση ότι η εργοδότρια εταιρεία εδρεύει στο Λονδίνο. Με αυτόν τον τρόπο η οποιαδήποτε διεκδίκηση από πλευράς του εργαζομένου με μπλοκάκι καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Το κατασκευαστικό κεφάλαιο έχει αναδείξει σε κύρια μορφή εργασιακής σχέσης το μπλοκάκι εδώ και πάνω από μια δεκαετία, μεγιστοποιώντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εξασφαλίζοντας για το ίδιο πιο συμφέρουσες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης και απαράδεκτους όρους όπως αυτοί του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτή είναι η “εθνική ανάπτυξη” που ονειρεύονται εγχώριοι και ξένοι καπιταλιστές, κυβερνήσεις και παρατρεχάμενοί τους. Οι αυθαιρεσίες του Κεφαλαίου, κατασκευαστικού ή μη, δε θα μείνουν αναπάντητες. Θα συναντήσουν τη συλλογική δύναμη των εργαζομένων.
Η κλαδική ένωση εργαζομένων στις κατασκευές της Α.Π. Ροσινάντε στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ερμού 25, Ν. Κηφισιά) τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 7.30πμ.
– Επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφισσας.
– Καμία υπογραφή σύμβασης με όρους αγγλικού δικαίου.
– Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
– Άμεση κατάργηση του καθεστώτος δελτίου παροχής υπηρεσιών και υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου.
– Αντί ατομικών συμβάσεων και συμφωνητικών, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με βελτιωμένους όρους.
http://rocinante.gr/ellaktor-ekdikitiki-apolisi-ke-katachristikes-simvasis-anglikou-dikeou/Κλαδική Κατασκευών