Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος. Ως γυναίκες –cis, τρανς ή ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας ή έκφρασης φύλου- βιώνουμε καθημερινά διάφορες μορφές βίας στην εργασία μας, στο σπίτι μας, στο δρόμο ή στους χώρους όπου συχνάζουμε. Πολλές φορές αυτή η βία δεν είναι τόσο ορατή, ωστόσο βίαια είναι κάθε πράξη  που συντελείται στις γυναίκες λόγω του φύλου τους και έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική, σωματική, σεξουαλική, λεκτική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων. Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά  στην αξιοπρέπεια, στην ισότητα και στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Εμείς, οι εργάτριες γυναίκες, οι μετανάστριες γυναίκες, οι γυναίκες εκτός παραγωγής, οι γυναίκες που δέχονται βία στους χώρους εργασίας και όλες όσες νιώθουμε έμφυλα καταπιεζόμενα υποκείμενα από την πατριαρχία και τον καπιταλισμό, θα συνεχίσουμε πεισματικά να είμαστε η μόνιμη επωδός ενάντια σε όσους θέλουν να μας πείσουν ότι ο σεξισμός και η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελούν αναχρονιστικές αναλύσεις και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε όλους αυτούς θέλουμε να πούμε ότι τα νούμερα που φέρνει στο φως πανευρωπαϊκή έρευνα είναι τρομαχτικά, σκιαγραφώντας την έκταση του φαινομένου σε όλες τις μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες λόγω φύλου, κάνοντας την ημέρα επίκαιρη. Πιο συγκεκριμένα,

  • 1 στις 10 γυναίκες έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω
  • 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω
  • 1 στις 5 γυναίκες (43%) έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο
  • 25% έχουν υποστεί μείωση της προσωπικότητάς τους ή κατ’ ιδίαν εξευτελισμό από σύντροφο, 14% έχουν δεχθεί απειλές χρήσης σωματικής βίας, ενώ στο 5% των περιπτώσεων τούς απαγόρευσαν την έξοδο από το σπίτι, πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή τις κλείδωσαν στο σπίτι.
  • Μία στις 10 γυναίκες (11%) έχει δεχτεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή SMS σεξουαλικού περιεχομένου. Αυτές οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης επηρεάζουν ιδιαίτερα τις νεότερες γυναίκες.

Η Ομάδα Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θεωρεί επιτακτική την ανάγκη καταπολέμησης της σεξιστικής βίας, προτάσσοντας ένα φεμινιστικό, αντισεξιστικό και ταξικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό στηρίζει και συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων 25-27 Νοέμβρη στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στον κοινό αγώνα για την ανατροπή του κεφαλαίου και την κοινωνική απελευθέρωση, οργανώνουμε την τάξη μας και ενάντια στην πατριαρχία, την έμφυλη καταπίεση, τον σεξισμό, την ομοφοβία και την τρανσφοβία.

– ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

– ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΜΑΣ

women-rocinante

Πρόγραμμα δράσεων

 

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11 ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ 14:30-20:30

Θεατρικά δρώμενα, πολιτικές παρεμβάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, βιωματικά εργαστήρια.

Όλες και όλοι στην συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία Καπνικαρέας στις 20:00 ενάντια στην σεξιστικη βία.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11

13:00 Συγκέντρωση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11

Συγκέντρωση στις 12:00 στο Ελληνικό και πορεία προς το κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών (προσφύγων/ μεταναστριών)

 

RocinanteΟμάδα Γυναικών
Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος. Ως γυναίκες –cis, τρανς ή ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας ή έκφρασης φύλου- βιώνουμε καθημερινά διάφορες μορφές βίας στην εργασία μας, στο σπίτι...