Παγώνει  –όπως όλα δείχνουν– η υπόθεση της Κ. Κούνεβα, μετά την απόφαση του ανακριτή να οδηγήσει το φάκελο στο αρχείο. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει  παύση κάθε έρευνας για τη σύλληψη των δραστών. Πρόκειται για απόφαση που φανερώνει τις προθέσεις του Κράτους και της δικαστικής εξουσίας απέναντι σε μια αγωνίστρια εργάτρια, που έγινε σύμβολο αξιοπρέπριας και σημείο αναφοράς για το εργατικό κίνημα.

Η ολιγωρία και η αδράνεια της αστυνομίας στο χειρισμό της υπόθεσης, η ερασιτεχνικού τύπου έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η σύλληψη κυριολεκτικά στην τύχη ενός φουκαρά μετανάστη, που ουδεμία σχέση είχε με τη δολοφονική επίθεση, η υποτίμηση και τα υπονοούμενα για ερωτικά κίνητρα, καταδεικνύουν ένα οργανωμένο σχέδιο κουκουλώματος από την πρώτη στιγμή.

Οι δικηγόροι της Κ. Κούνεβα, Κ. Παπαδάκης και Δ. Βαγιανού σε μία προσπάθεια, να κρατήσουν τη δικογραφία εκτός «ψυγείου» προτίθενται να καταθέσουν υπόμνημα επισημαίνοντας  τις ελλείψεις της ανακριτικής διαδικασίας. Πέρα όμως από το καθαρά νομικό σκέλος της υπόθεσης, υπάρχει και το πολιτικό. Η επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν επίθεση σε όλο το εργατικό κίνημα και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί. Ξεσκέπασε τις τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας με πλαστές ώρες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, μειωμένα ένσημα. Έστειλε ταυτόχρονα και ένα ξεκάθαρο εργοδοτικό μήνυμα. Όποιος ή όποια σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των αφεντικών θα πληρώνει ακριβά.

Η ΠΕΚΟΠ, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πήραν την υπόθεση της αλληλεγγύης στα χέρια τους, σε πείσμα των καιρών και της συνδικαλιστικής ηγεσίας που εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα.  Με μαζικές συγκεντρώσεις, καταλήψεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις κατήγγηλαν το σύγχρονο δουλεμπόριο και την προσπάθεια συγκάλυψης της επίθεσης. Δική τους υπόθεση και συνολικά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος  είναι και η απόκρουση της επίθεσης και της επιβολης του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

RocinanteΕργατικάΦύλλο 1
Παγώνει  –όπως όλα δείχνουν– η υπόθεση της Κ. Κούνεβα, μετά την απόφαση του ανακριτή να οδηγήσει το φάκελο στο αρχείο. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει  παύση κάθε έρευνας για τη σύλληψη των δραστών. Πρόκειται για απόφαση που φανερώνει τις προθέσεις του Κράτους και της δικαστικής εξουσίας απέναντι σε μια...