Οι άθλιες συνθήκες διαμονής που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που έχει στήσει το ελληνικό κράτος σε όλη τη χώρα φανερώνονται μέρα με την μέρα και μαζί τους αναδεικνύεται με τον πιο έμπρακτο τρόπο η αντιπροσφυγική διαχείριση της κατάστασης από το ελληνικό κράτος. Λίγες μέρες μετά την εξέγερση στο στρατόπεδο της Μόριας, η οποία καταστάλθηκε με τον πιο κυνικό τρόπο από τις το ελληνικό κράτος, το μεσημέρι της Τρίτης (3/5) ακολούθησε άλλη μια διαμαρτυρία προσφύγων για τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής, αυτή τη φορά στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά διαμαρτύρονται σχεδόν κάθε μέρα τόσο για την άθλια ποιότητα όσο και για την ελάχιστη ποσότητα φαγητού που τους σερβίρεται αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι διαμαρτυρίες τους έπεφταν συστηματικά στο κενό. Την Τρίτη (3/5) μια ομάδα προσφύγων προέβη σε μια κίνηση αγανάκτησης, πετώντας στα σκουπίδια το φαγητό που τους σερβιρίστηκε. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο στρατόπεδο με τους πρόσφυγες που συμμετείχαν σε αυτή να προσπαθούν να ξεσηκώσουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους που διαμένουν εκεί.

Οι πρόσφυγες του στρατοπέδου έχουν ανακοινώσει πως θα απέχουν τουλάχιστον από το βραδινό συσσίτιο και αναμένεται να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους μέχρι να εισακουστεί το αίτημά τους. Ταυτόχρονα, η εταιρεία διανομής του φαγητού στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά απαντάει πως ο σχεδιασμός αναφορικά με την σίτηση των προσφύγων γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση και πετάει το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω της λέγοντας πως «ακολουθούνται οι οδηγίες του υπουργείου».

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων προσφύγων στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά και δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις όλων των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης. Φυσικά, γνωρίζουμε πολύ καλά πως όσο οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται ως φυλακισμένοι χωρίς δικαιώματα, η αξιοπρέπειά τους ολοένα και περισσότερο θα καταπατάται. Η αντίσταση των προσφύγων απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα έρχεται πάντα ως το αυτονόητο αντίβαρο στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και το εργατικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα οφείλει να στηρίξει τον αγώνα τους, να ενισχύσει με κάθε τρόπο το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αγωνιστεί για την ενότητα ντόπιων και προσφύγων καταπιεσμένων απέναντι στους κοινούς δυνάστες τους.

-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΜΕΣA ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ

-ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ «ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Οι άθλιες συνθήκες διαμονής που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που έχει στήσει το ελληνικό κράτος σε όλη τη χώρα φανερώνονται μέρα με την μέρα και μαζί τους αναδεικνύεται με τον πιο έμπρακτο τρόπο η αντιπροσφυγική διαχείριση της κατάστασης από το ελληνικό κράτος. Λίγες μέρες μετά την εξέγερση στο...