Όλοι και όλες στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο κατάλυσης της δημόσιας υγείας
Η κυβέρνηση εν όψει της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου βιάζεται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Κεφάλαιο και σύμφωνα με τις φιλελεύθερες ιδεοληψίες της. Γι’ αυτό πηγαίνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΥ με το χειρότερο δυνατό περιεχόμενο, αδιαφορώντας ακόμη και για τις ενστάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής του. Καταλύει το Ε.Σ.Υ., σε αγαστή συνέργεια με την κρατική διαχείριση της πανδημίας, όπου το ΕΣΥ αποψιλώθηκε περισσότερο την στιγμή που η κοινωνία το είχε περισσότερο ανάγκη, με τις γνωστές εκατόμβες που μέχρι σήμερα βιώνουμε. Το εν λόγω νομοσχέδιο ξεκάθαρα επιδιώκει τη θεσμοθέτηση της σταδιακής αλλά πλήρους διάλυσης κάθε δημόσιας δομής υγείας.
Στοχευμένα το δημόσιο σύστημα υγείας για δεκαετίες υποχρηματοδοτείται, καθώς πλέον το Κεφάλαιο λόγω της κρίσης του αλλάζει προτεραιότητες, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για την υγεία των υπηκόων του, δηλαδή τη δική μας υγεία, καθώς μας αντιμετωπίζει ως εργατική δύναμη, ως τα εργαλεία του. Μας οδηγεί στη συνθήκη του «ο σώζων εαυτό σωθήτο», ενώ βλέπει το χώρο της υγείας ως επενδυτικό πεδίο στο κενό που αφήνει το όλο και συρρικνωμένο δημόσιο. Στις υπαρκτές λοιπόν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο Ε.Σ.Υ., στις κατ’ επέκταση καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών και τελικά στην ανάγκη των ανθρώπων, έρχεται συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο να πατήσει, καθιερώνοντας την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., την παράλληλη εργασία τους σε ιδιωτικές δομές υγείας (κλινικές, εργαστήρια κ.λπ.). Έτσι διαγνωστικές υπηρεσίες, χειρουργεία θα παραπέμπονται σε ιδιωτικές κλινικές, ή με τις υπάρχουσες διατάξεις χειρουργεία θα μπορούν να γίνουν με ιδιωτικούς όρους πληρωμής το απόγευμα στις δημόσιες δομές υγείας (δηλαδή στο υπόβαθρο που με δημόσιο χρήμα έχει πραγματοποιηθεί). Διαμηνύεται σε όσους γιατρούς θα εργάζονται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα ότι τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δεξαμενές πελατών τους, και δεδομένου ότι οι μισθοί συρρικνώνονται τους σπρώχνει προς αυτήν την τακτική, ενώ οι νέοι/ες γιατροί είτε επιλέξουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, είτε όχι, επί της ουσίας αν θέλουν να επιβιώσουν οφείλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του ιδιωτικού επαγγέλματος με στήριγμα τους ασθενείς του δημοσίου. Προς επίρρωση των ανωτέρω το υπουργείο φρόντισε να προβεί σε αλλαγές στο μισθολόγιο αναιρώντας και τις μικρές αυξήσεις που αρχικά είχε εξαγγείλει για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.. Από τους μισθούς του δημοσίου δεν θα μπορείτε να ζείτε πλέον, βγείτε στο ελεύθερο επάγγελμα, αυτό διαμηνύεται εδώ.
Οι ασθενείς, δηλαδή η εργατική τάξη και γενικώς τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, αναγκάζονται δια της βίας να επιλέξουν είτε με κίνδυνο της υγείας τους να αναμένουν να δεχτούν τις υπηρεσίες από τις δομές ενός διαλυμένου συστήματος υγείας, είτε να πληρώσουν τις ιδιωτικές δομές υγείας από αυτά που δεν διαθέτουν, από τους μειωμένους μισθούς-συντάξεις κι από ότι έχει μείνει από τη λεηλασία τους σε δεύτερο χρόνο μέσω της ακρίβειας. Αυτήν τη συνθήκη τα ακροδεξιά και φιλελεύθερα καθάρματα του υπουργείου ονομάζουν ελευθερία επιλογής. Είναι απλά η ωμή βία του καπιταλισμού, ο οποίος προκειμένου να αναγεννηθεί από την κρίση του, το Κράτος φροντίζει να τη μεταθέτει πάνω μας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εκατόμβες πτωμάτων, είτε στις ειρηνικές περιόδους και σε πανδημίες, είτε στις πολεμικές συρράξεις που συνεχώς εγκυμονεί.
Η αντίσταση λοιπόν ώστε να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο είναι υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, γι’ αυτό η πρωτοβουλία του υγειονομικού κινήματος και της ΟΕΝΓΕ για σειρά κινητοποιήσεων οφείλει να ακολουθηθεί από ένα γενικό απεργιακό αγώνα. Τα εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν αυτήν την πρωτοβουλία και να τη γενικεύσουν.
Η κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλιας Ροσινάντε στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί:
- Δευτέρα 28/11: ημέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.
- Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
- Πέμπτη 1/12: μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1μ.μ στη Βουλή.