Να περάσουμε από την εξατομίκευση που έχουν επιβάλει, στην οργάνωση της συλλογικής μας δύναμης
Ανακοίνωση της κλαδικής ένωσης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε εν όψει των εκλογών του ΣΕΤΗΠ:
*ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ
ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
Οι εκλογές του σωματείου μας, του ΣΕΤΗΠ, μας βρίσκουν σε μια δύσκολη και ταυτόχρονα δυσοίωνη συγκυρία από πολλές απόψεις. Πλησιάζουμε τον τρίτο χρόνο μιας πανδημίας που οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς στην χώρα μας, φυσικά με ευθύνη των φιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ταυτόχρονα αναμένουμε ένα προανακοινωμένο κύμα ακρίβειας, με τους μισθούς να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί για να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Σε αυτή την δυστοπική συνθήκη που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός για τις ζωές μας έρχεται να προστεθεί η επερχόμενη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Πρόκειται για έναν νόμο που απειλεί ευθέως την 8ωρή εργασία, αφού θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ παράλληλα αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων στον συνδικαλισμό, αφού μεταξύ άλλων αφαιρεί το δικαίωμα των σωματείων στην απεργία. Μάλιστα στον νόμο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στον τεχνολογικό κλάδο, προφανώς γιατί έχει γραφτεί κατά παραγγελία των αφεντικών μας. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης με την Amazon για πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ΟΑΕΔ αποκλειστικά για τις ανάγκες της, όπως και η αντίστοιχη ανακοίνωση της Microsoft ότι σκοπεύει να εκπαιδεύσει 100.000 άτομα στις τεχνολογίες της, σε συνδυασμό με την δημιουργία των αντίστοιχων data centers, μαρτυρούν πως αυτός ο νόμος φιλοδοξεί επίσης να λειτουργήσει ως δέλεαρ για την προσέλκυση του «Big Tech», αφού εκτός των άλλων πρόκειται για εταιρείες γνωστές για την αλλεργία τους στα συνδικάτα και τα εργασιακά δικαιώματα. Γιατί τελικά αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» και προσέλκυση επενδύσεων: φθηνά και πειθαρχημένα εργατικά χέρια για το διεθνές Κεφάλαιο.
*Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Ο κλάδος μας δεν σταμάτησε στιγμή να δουλεύει ακόμη και μέσα στην καραντίνα. Το προϊόν που παράγουμε έγινε εξαιρετικά αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και την συνέχιση της ζωής των κοινωνιών εξ’ αποστάσεως. Μάλιστα, φαίνεται πως σε πολλές εταιρείες παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητας και είναι λογικό: Τα σπίτια μας μετατράπηκαν σε εργασιακούς χώρους και έτσι για τους εργοδότες μας δεν φεύγαμε ποτέ από την δουλειά. Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η τηλεργασία, ήδη από την αρχή της καραντίνας, στράφηκαν εις βάρος μας. Το είδαμε να συμβαίνει σε εταιρείες όπως η Beat και περισσότερο ακόμη η Blueground, που την είδαν ως ευκαιρία για μαζικές απολύσεις, σε άλλες όπως η Workable, αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τα γραφεία τους, ενώ στην Teleperfomance επιχειρήθηκε η επιτήρηση μέσω κάμερας, που ευτυχώς δεν πέρασε μετά από την αντίδραση του σωματείου. Οι συνθήκες απομακρυσμένης εργασίας και ατομικής διαχείρισης είναι σαφές πως τους έδωσαν το θράσος να προχωρήσουν σε τέτοιες πρακτικές.
Βέβαια ακόμη και πριν την τηλεργασία, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα ήταν. Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί για εμάς αυτό των δύο ταχυτήτων που έχουν δημιουργηθεί εντός του κλάδου. Από την μία σε σαφώς χειρότερη κατάσταση βρίσκεται ο χώρος των τηλεπικοινωνιών και των call center, όπου οι διοικήσεις έχουν εντελώς συνειδητά δημιουργήσει ένα αφόρητο εργασιακό περιβάλλον που καταλήγει να ανακυκλώνει τους εργαζομένους. Στην πραγματικότητα βασίζονται σε αυτό, ώστε να διατηρήσουν το κλίμα εξατομίκευσης και τρομοκρατίας που επικρατεί, ενώ βασικό ρόλο σε αυτή την τακτική παίζουν προφανώς και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μια εντελώς παράτυπη πρακτική, αφού η ανάγκη για την εργασία που μισθώνουν είναι πάγια και όχι παροδική, όποτε τελικά λειτουργεί ως ένα εργαλείο πειθάρχησης και εκφοβισμού μας, ώστε να μην διεκδικήσουμε και να ζούμε πάντα με το άγχος της μη-ανανέωσης σύμβασης. Ειδικά μετά την νίκη των διανομέων του E-food που απήργησαν και πέτυχαν να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχει ανοίξει ο δρόμος για να το θέσουμε αποφασιστικά σαν ζήτημα και στον κλάδο. Τελικά το σκηνικό κάτεργου συμπληρώνεται από την αυξημένη επιτήρηση και την εντατικοποιημένη παραγωγή που δεν χάνει λεπτό, αφού τον ρυθμό δίνουν οι παράλογοι στόχοι της διοίκησης και όλα αυτά προφανώς για μισθούς που με το ζόρι ξεπερνούν τον βασικό μισθό.
Από την άλλη, ο χώρος των εταιρειών πληροφορικής κινείται σε διαφορετικό κλίμα. Υπάρχει η πεποίθηση πως οι μισθοί στον χώρο των προγραμματιστών και των τεχνικών είναι υψηλοί. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με την κερδοφορία που παράγει η δουλειά μας και φυσικά δεν συγκρίνονται με μισθούς συναδέλφων σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που διεθνείς εταιρείες ψαρεύουν στην Ελλάδα φθηνά εργατικά χέρια σε συνθήκες remote, είτε μεταφέρουν τα project τους σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη και έτσι τα αφεντικά μας, θεωρούν πως οφείλουμε να τους έχουμε και υποχρέωση την οποία καλούμαστε κατά κανόνα να βγάλουμε με αδήλωτες υπερωρίες, ολοήμερες βάρδιες stand by, ενώ οφείλουμε πάντα να υπακούμε τις διαταγές των ανωτέρων μας που σε καμία περίπτωση δεν κατανοούν την πολυπλοκότητα της δουλειάς μας και ορίζουν μόνοι τους άπιαστα deadlines. Μάλιστα, αν τύχει και κάποιος συνάδελφος εκφράσει την δυσαρέσκεια του στον παραλογισμό, νουθετείται αντίστοιχα από το τμήμα προσωπικού να μην χαλάει την «οικογενειακή» ατμόσφαιρα.
*ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ KAI ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και χρειάζεται ήδη να περάσουμε σε θέσεις μάχης. Είναι αναγκαίος ένας διευρυμένος συντονισμός σωματείων που θα συγκροτήσουν ένα αγωνιστικό και απεργιακό μέτωπο απέναντι σε κάθε απόπειρα εφαρμογής του νόμου. Αυτός ο συντονισμός οφείλει να συγκροτήσει τα όργανα του αγώνα, έξω και πέρα από την εργοδοτική ΓΣΕΕ.
Από την μεριά μας, ως σωματείο, τα βασικά μας όπλα είναι η διάδοση της οργάνωσης των συναδέλφων και η ενίσχυση της ζωής του σωματείου. Με τον κλάδο να δουλεύει ακόμη σε μεγάλα ποσοστά είτε σε καθεστώς είτε μόνιμης είτε κυλιόμενης τηλεργασίας, το ΣΕΤΗΠ οφείλει να συγκεντρώσει τα ενεργά μέλη του ανά χώρους δουλειάς και να προχωρήσει στην δημιουργία σωματειακών επιτροπών. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με εκδηλώσεις και συζήτησεις, θα ενισχύσει ουσιαστικά την ζωή του σωματείου.
Αναγνωρίζουμε ότι ο κλάδος μας έχει την ιδιαιτερότητα να αφομοιώνει άλλους, όπως ας πούμε συνέβη στην διανομή φαγητού με το E-food. Αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, τις τέχνες και το θέαμα, τις τράπεζες, την εκπαίδευση και άλλα. Το ΣΕΤΗΠ οφείλει να δημιουργήσει μια σταθερή συνεργασία με τα σωματεία σε αυτούς τους χώρους ώστε να διαμορφωθούν κοινά αιτήματα και αγώνες.
Ο δρόμος των νικηφόρων εργατικών αγώνων που άνοιξε από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων και την ΣΒΕΟΔ δείχνει ότι οι διεκδικήσεις της οργανωμένης εργατικής τάξης με σύμμαχο την κοινωνία είναι η συνταγή της επιτυχίας. Οφείλουμε να εμπνευστούμε από το παράδειγμα των συναδέλφων και να παλέψουμε για την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των υπερωριών, την ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς και την μείωση των ωρών εργασίας. Χρειάζεται τελικά να μιλήσουμε για την ανάγκη μιας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να περάσουμε από την εξατομίκευση που μας έχουν επιβάλει, στην οργάνωση της συλλογικής μας δύναμης.
*ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Οι Tech Workers είναι μια κλαδική ένωση εργαζομένων στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες και ομόσπονδο τμήμα της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Παλεύουμε για τον οργανωτικό διαχωρισμό από την ΓΣΕΕ και την συγκρότηση μιας συνομοσπονδίας των εργαζομένων, ενώ βασική μας θέση είναι ότι ο συνδικαλισμός αποτελεί το μέσο για την βελτίωση των υλικών συνθηκών της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα το όχημα για μια άλλη κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε:
http://rocinante.gr/na-perasoume-apo-tin-exatomikefsi-pou-echoun-epivali-stin-organosi-tis-sillogikis-mas-dinamis/Κλαδική Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών