Τις τελευταίες εβδομάδες δύο τάσεις συγκρούονται στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από τη μία υπάρχει το αντιδραστικό μπλοκ, το οποίο αποτυπώνεται στην κίνηση των διοικήσεων και φοιτητών/ριών που, μέσω μιας ρητορικής περί «ανομίας» και οργανωμένων «μειοψηφιών» που θέλουν τις σχολές κλειστές (sic), αντιτίθεται στο φοιτητικό κίνημα, στις συλλογικές του διαδικασίες, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και πολιτικά στέκια, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει από την όποια διαδικασία και συζήτηση γίνεται ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου και των προεκτάσεών του που σημαίνουν την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου που εφαρμόζεται σήμερα σε δεκάδες σχολές δημιουργώντας αφόρητα προβλήματα τόσο για τους/τις φοιτητές/ριες όσο και για τους/τις εργαζομένους/ες.
Τα πρώτα κρούσματα των προεκτάσεων του νόμου Γαβρόγλου γίνονται ορατά, ήδη από το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, μέσω της κουβέντας για διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ σε δύο νέα τμήματα, που συνεπάγεται την απόσπαση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τις υπόλοιπες καθηγητικές σχολές του ΕΚΠΑ όπως το Φυσικό και το Μαθηματικό αφαιρώντας τους κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη δυσχεραίνει σε τεράστιο βαθμό το εργασιακό μέλλον των φοιτητών/ριών που θα τελειώνουν τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα παρατείνει αν δε «διαιωνίζει» την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται η παρακολούθηση σεμιναρίων ή μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών (με το αζημίωτο), προκειμένου οι φοιτητές/ριες να έχουν ένα πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί όταν βγουν στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής συσπειρώνει γύρω της ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών καθηγητών που πιάνει όλο το ενδιάμεσο φάσμα από επίδοξους απεργοσπάστες κατά την απεργία των διοικητικών το ’13, μέχρι πούρους συντηρητικούς ιδεολόγους με ακροδεξιές ονειρώξεις. Η Κοσμητεία και ο θίασός της, προς υπεράσπιση των συμφερόντων του Κεφαλαίου, δημιουργεί τεχνητές εντάσεις με αφορμή την έναρξη λειτουργίας πολιτικού στεκιού σε μια καμαρούλα εντός της σχολής, ανάγει το συγκεκριμένο γεγονός ως κυρίαρχο και φλέγον ζήτημα -κεντρικοπολιτικά και με όρους θεάματος-, με πρόφαση τη συγκεκριμένη κατάσταση επιβάλει λοκ-άουτ την επομένη που εντελώς συμπτωματικά ήταν προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση καταστέλλει τη συλλογική διαδικασία που ήταν αναμενόμενο να προχωρήσει ξανά σε κατάληψη της σχολής, σε συνέχεια των διεκδικητικών διεργασιών που προϋπήρχαν, ενώ παράλληλα αφήνει τον απαραίτητο χώρο σε νεοναζιστική γκρούπα να ξεμυτίσει και να λερώσει με ναζιστικά σύμβολα και συνθήματα τους χώρους δύο πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων και ενός πολιτικού στεκιού.
Μια ακόμα προσπάθεια δόμησης ενός κατά τα άλλα «ανένταχτου» οργανωμένου πόλου απέναντι στις αγωνιστικές δυνάμεις και την κίνηση του φοιτητικού συλλόγου από την πλευρά των καθηγητών εμφανίζεται στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ. Ο Φοιτητικός Σύλλογος είχε πάρει απόφαση για μια σειρά από κινητοποιήσεις για ζητήματα της σχολής με αιχμή τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αλλά και ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μία από τις κινητοποιήσεις ήταν η μονοήμερη κατάληψη της Σχολής. Ο πρόεδρος του τμήματος απάντησε με λοκ-άουτ την Δευτέρα 20/10, ευαγγελιζόμενος το Άσυλο, ενώ ο ίδιος άνθρωπος ενίοτε αναβάλει μαθήματα της σχολής και στη θέση τους πραγματοποιούνται διαλέξεις από εταιρίες που επιβάλλονται στους/στις φοιτητές/ριες και παρουσιάζουν τις επιταγές των διάφορων επιχειρήσεων σε σχέση με το μοντέλο των μελλοντικών εργαζομένων που ονειρεύονται αυτές, φυσικά από την πλευρά της εργοδοσίας. Με ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες καλεί τους/τις φοιτητές/ριες του τμήματος να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ενάντια στην απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης για κλειστή σχολή την ημέρα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ενώ χθες βράδυ -σε συνεννόηση με την εργολαβία που έχει αναλάβει τη φύλαξη- απαγόρευσε σε εργαζόμενο να φύγει με τη λήξη της βάρδιάς του, επιδιώκοντας να τον αφήσει κλειδαμπαρωμένο να δουλεύει επί 16 ώρες (!) «για να μην μπουν μέσα οι φοιτητές» και υλοποιήσουν την απόφαση του συλλόγου .
Στο σύνολο της επίθεσης που δέχεται το φοιτητικό κίνημα, με κομβικό σημείο την καταπάτηση του ασύλου, έρχεται να προστεθεί το λοκ-άουτ στην ΑΣΟΕΕ, που επιβλήθηκε με την πρόφαση της διοίκησης να προστατέψει τους/τις φοιτητές/ριες της σχολής από τη πιάτσα διακίνησης πρέζας που έχει στηθεί έξω από τη σχολή με την αρωγή Κράτους και Αστυνομίας, ενισχύοντας έτσι το αφήγημα περί ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι παραπάνω κινήσεις συνδέονται με το πόρισμα Παρασκευόπουλου το οποίο κάνοντας χρήση ρητορικής περί «βίας» και «ανομίας» στοχεύει στην καταστρατήγηση του Ασύλου και το τσάκισμα κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και κάθε μορφής συλλογικοποίησης μεταξύ των φοιτητών/ριών ή/και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Όσο τα λοκ-άουτ αποτελούν συχνό φαινόμενο, καθώς γίνεται απόπειρα να τεθούν νέοι όροι σε σχέση με τη διαχείριση των χώρων του πανεπιστημίου, όταν οι πρυτανικές αρχές προσπαθούν να στρατολογήσουν κόσμο απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα αναστέλλοντας τα μαθήματα (Φιλοσοφική), ή γράφουν ανοιχτές επιστολές προς τους απανταχού «ανένταχτους» ανοιχτοσχολάκηδες, αφού πέφτει στο τραπέζι ζήτημα εισαγγελικής παρέμβασης και ενώ από την πλευρά του Κράτους γίνεται κυριολεκτικά κάθε δυνατή προσπάθεια καταπάτησης του Ασύλου, το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί και να ενδυναμωθεί προκειμένου να απαντήσει στην καταστολή του συνδικαλισμού στην τριτοβάθμια.
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα Φοιτητικών Συλλόγων που έχοντας πάρει αγωνιστικές αποφάσεις μπαίνουν σε γύρω καταλήψεων, όπως -πρόσφατα- ο σύλλογος του Γεωπονικού προχώρησε σε πενθήμερη κατάληψη της Σχολής ώστε να δείξει την εναντίωση του στη συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την υποτίμηση των σπουδών και της εργασίας τους. Το ζωντανό ανταγωνιστικό κίνημα και οι συνδικαλιστικοί σχηματισμοί στις σχολές να συναντηθούν στο δρόμο στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο σε μια προσπάθεια σύνδεσης των αγώνων των φοιτητών για τα υλικά τους συμφέροντα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Κλάδο της Εκπαίδευσης.
Ως φοιτητικό τμήμα της Κλαδικής Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε στηρίζουμε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας 29/10, στις 12:30, στα Προπύλαια και κρίνουμε απαραίτητη κάθε κίνηση υπεράσπισης των κεκτημένων του φοιτητικού κινήματος με κεντρικό σημείο το άσυλο. Είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να βγει στην επίθεση και να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, όπως και οποιαδήποτε αντίστοιχη προσπάθεια αναδιάρθρωσης τόσο της τριτοβάθμιας, όσο και της εκπαίδευσης συνολικά. Φοιτητές/ριες, μαθητές/ριες, εργαζόμενοι/ες να χτίσουμε από τα κάτω τις αντιστάσεις μας κόντρα σε οποιαδήποτε απόσπαση, διάσπαση και συγχώνευση που επιχειρείται!
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο.
-Καμία εφαρμογή του Νόμου Γαβρόγλου.
-Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
-Κοινός αγώνας φοιτητών/ριών και εργαζομένων στο κλάδο της εκπαίδευσης.