Την Τεταρτη 21/10 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από τρομακτική καθυστέρηση 25 μηνών, ξεκινά η δίκη για την στυγερή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που έλαβε χώρα στην οδό Γλαδστώνος στο κεντρο της Αθήνας, με κατηγορούμενους τον Σπύρο Δημόπουλο, τον κοσμηματοπώλη, τον Αθανάσιο Χορταριά, τον χρυσαυγίτη μεσίτη και τους τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς που βασάνισαν τον ημιθανή Ζακ κατά την θανατηφόρα σύλληψη του, τους Βασίλη Ρουσάκο και Λεωνίδα Αλεξανδρή από την ομάδα Ζ και τους Δαυίδ Σεφέρη και Ιωάννη Τσομπάνη, από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Οι έξι κατηγορούμενοι θα δικαστούν με την εξαιρετικά επιεική κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας του ΛΟΑΤΚΙ+ αγωνιστή.

Με το πρωτοφανές αυτό παραπεμπτικό βούλευμα, η ελληνική δικαιοσύνη αγωνιά να ρίξει στα μαλακά τους δολοφόνους του Ζακ, περιγράφοντας το λιντσάρισμα, ως «απροσεξία» και «έλλειψη προσήκουσας προσοχής», τοποθετώντας ουσιαστικά την ευθύνη στο θύμα, που δεν άντεξε το βάρβαρο ξύλο. Με μια τέτοια απόφαση αποδεικνύεται καθαρά η πρόθεση του ελληνικού κράτους να μην κατηγορηθούν οι μπράβοι του για την εν ψυχρώ δολοφονία ενος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, που επικαλούνται «αυτοάμυνα», νομιμοποιώντας έτσι την φασίζουσα λογική πως η προστασία της ιδιοκτησίας μετράει παραπάνω από μια ανθρώπινη ζωή.

Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, που επικαλούνται «νόμιμη αυτοάμυνα», ισχυρίζονται πως επιδίωξή τους, όπως αναφέρει το βούλευμα, ήταν η παραμονή της υποτιθέμενης απειλής εντός του καταστήματος ώστε να επιτευχθεί η σύλληψή του. Δηλαδή, υποστηρίζουν πως αποφάσισαν να αρχίσουν να ξυλοκοπούν με ασύλληπτη μανία και μίσος έναν άνθρωπο, εγκλωβισμένο σε ένα κατάστημα, με την αστυνομία λίγα μέτρα μακριά, επειδή ήθελαν να τον κρατήσουν μέσα σε αυτό και δρώντας «απερίσκεπτα» και με «έλλειψη κοινωνικής εμπειρίας» του προκάλεσαν θανάσιμα τραύματα. Η αστυνομία επικαλείται πως χρησιμοποίησε την «νόμιμη βία», σε έναν άνθρωπο που είχε χάσει τις αισθήσεις του, είχε υποστεί ήδη θανάσιμα τραύματα, ήταν ημιθανής, με το βούλευμα να δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς πως η «νομιμη βία» είναι αναγκαία, όπως αναγκαία ήταν και στην δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλο από τον Κορκονέα και όπως θα συνεχίζει να είναι σε παρόμοια περιστατικά χρήσης αστυνομικής βίας και εν ψυχρώ δολοφονίας ανθρώπων.

Τους 25 αυτούς μήνες, ο κόσμος της αλληλεγγύης έδωσε μία σπουδαία μάχη απέναντι στην κοινωνική κτηνωδία, του Κράτου και των ΜΜΕ, που κατέβαλαν υπερβολική προσπάθεια να ξεπλύνουν τους δολοφόνους, ενω ταυτόχρονα καλλιεργούσαν φοβικά ένστικτα απέναντι στις κοινωνικές ομάδες στις οποίες άνηκε ο Ζακ, ο ομοφυλόφιλος, ανοιχτά οροθετικός, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής Ζακ, η drag queen Zackie. Το κίνημα της αλληλεγγύης κατάφερε με περίσσια επιμονή και υπομονή, να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά σε μία δολοφονία, η οποία σε άλλη περίπτωση θα έμενε στην αφάνεια, ως άλλος ένας θάνατος ενός «περιθωριακού», ενός «ναρκομανή», ενός «επίδοξου ληστή». Κατάφερε ουσιαστικά να σταθεί ενάντια σε κάθε κραυγή μίσους, που δήλωσε και συνεχίζει να δηλώνει πως κάποιες ζωές δεν έχουν αξία, που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε κανονικούς και διαφορετικούς, κραυγές που συντηρούν και ενισχύουν τον κοινωνικό ρατσισμό, κάνοντας μονόδρομο τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ξεκινάει την ίδια εβδομάδα που αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας της δίκης ενάντια στην Χρυσή Αυγή. Το μέγεθος και η δυναμικότητα του πλήθους που βρέθηκε στις 7/10 έξω από το Εφετείο για να απαιτήσει την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας, η καταδικαστική απόφαση πως η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, η νίκη αυτή του αντιφασιστικού κινήματος, δημιούργησαν εκείνη τη στιγμή ένα κλίμα χαράς και αισιοδοξίας για το μέλλον. Γνωρίζουμε ωστόσο πολύ καλα πως ο φασισμός δεν τσακίζεται μόνο με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά καθημερινά στον δρόμο, στους χώρους εργασίας και σε κάθε κοινωνική συνθήκη που ζουν και αναπνέουν οι άνθρωποι.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί την Τετάρτη 21/10 στις 9 π.μ. στο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Να απαιτήσουμε την καταδίκη του κεκαλυμμένου φασισμού, αυτού που θέτει την ιδιοκτησία πάνω απ΄τη ζωή, του κάθε κοσμηματοπώλη, του κάθε μεσίτη και του κάθε μπάτσου που έτσι απροκάλυπτα αφαιρούν τη ζωή ενός ανθρώπου. Να σταματήσουμε τον εκφασισμό του κομματιού εκείνου της κοινωνίας που μένει αμέτοχο και επικροτεί. Πλάι σε ΛΟΑΤΚΙ+ και αλληλέγγυες συλλογικότητες και οργανώσεις κρατάμε ψηλά την μνήμη του Ζακ, όχι μονάχα για να δούμε την δικαίωσή του στην δίκη, αλλά για να υπερασπιστούμε όσο γίνεται περισσότερο την ζωή και την ελευθερία.

-Αλληλεγγύη σε κάθε ταυτότητα που στοχοποιείται από την αστυνομία, το Κράτος και τους φασίστες.

-Κανέν@ μόν@ απέναντι στον κρατικό φασισμό.

-Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε τους δολοφόνους του Ζακ Κωστόπουλου.

-Nα καταδικαστούν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως όλοι οι δολοφόνοι του.

-Να γίνει αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου στην δολοφονία του Ζακ, σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο.

RocinanteΑνακοινώσεις
Την Τεταρτη 21/10 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μετά από τρομακτική καθυστέρηση 25 μηνών, ξεκινά η δίκη για την στυγερή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που έλαβε χώρα στην οδό Γλαδστώνος στο κεντρο της Αθήνας, με κατηγορούμενους τον Σπύρο Δημόπουλο, τον κοσμηματοπώλη, τον Αθανάσιο Χορταριά, τον χρυσαυγίτη μεσίτη και...