Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Τον Δεκέμβριο του 2017 παρακολουθήσαμε μέσω των ΜΜΕ τις αιτίες για τις οποίες ο αστυνομικός Χ.Ζ κατέληξε να σκοτώσει την γυναίκα του, την πεθερά του και το παιδί του μέσα στο σπίτι τους. Οι αιτίες κυμαίνονταν σε διάφορα πλαίσια: είτε ήταν «τρελός», είτε «καταθλιπτικός», είτε «τον έπρηζε η πεθερά του και δεν άντεχε άλλο», είτε «είχε οικονομικά προβλήματα», είτε απλά ήταν άλλη μία οικογενειακή τραγωδία που δεν σχετίζεται ούτε στο ελάχιστο με όλες τις υπόλοιπες γυναικοκτονίες στον κόσμο. Για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι απλά μεμονωμένα «θρίλερ» με παρόμοιους χαρακτήρες και πλοκή, αλλά η ομοιότητα ανάμεσα τους φαίνεται τελικά να μην υπάρχει.

Γιατί το να σκοτώνουν οι άντρες τις γυναίκες είναι κάτι τόσο διαδεδομένο; Το γυναικείο κίνημα, σε όλο του το φάσμα, έχει δώσει τις απαντήσεις πάνω σε αυτό το ερώτημα. Είναι η δομή της κοινωνίας τέτοια που άνθρωποι εκπαιδεύονται να μισούν άλλους ανθρώπους επιβιώνοντας μέσα σε έναν ακραίο οικονομικό ανταγωνισμό που στο τέλος γεννά νεκροταφεία. Άντρες κατέληξαν να μισούν γυναίκες, μαθαίνοντας καθημερινά στην ζωή τους πως αυτές είναι κάτι κατώτερο από αυτούς, είναι ένα αντικείμενο είτε για σεξ είτε για οικογένεια.

Οι άντρες βλέπουν καθημερινά το Κράτος να αδιαφορεί για τα δικαιώματα των γυναικών, να μην τους παρέχει τα απαραίτητα για να ζήσουν ανεξάρτητες από τους ίδιους. Βλέπουν καθημερινά το Κεφάλαιο να απορρίπτει τις γυναίκες από θέσεις εργασίας και να είναι βάρος του όταν θέλουν να γίνουν μητέρες (βλ. την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις απολύσεις εγκύων), βλέπουν τις γυναίκες μέσα στο σπίτι να ζουν τις ζωές των παιδιών τους και όχι τις δικές τους, βλέπουν την σεξουαλικότητα των γυναικών ως προέκταση της δικής τους σεξουαλικότητας. Βλέπουν την εξέλιξη της μισής ανθρωπότητας να μπλοκάρεται συστηματικά στη βάση του φύλου της και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει την υποτίμηση των γυναικών στα μάτια τους.

Αυτή η δομή της κοινωνίας, στην προκειμένη χρονική περίοδο η καπιταλιστική, που χωρίζει τους ανθρώπους σε αντίπαλα στρατόπεδα δημιουργώντας ένα κάρο καταπιέσεις: γυναίκες, lgbt, πρόσφυγες, μετανάστ(ρι)ες, μαύρους, κίτρινους, κόκκινους, ανθρώπους που ζουν σε κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον λόγω της λεηλασίας τους από το Κεφάλαιο και κινδυνεύουν κάθε μέρα από αρρώστιες, πρέπει να καταστραφεί! Δεν μπορούμε άλλο να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες ζωής που αφήνουν έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί όλο του τον μισογυνισμό και την αστυνομική εξουσία του πάνω στα σώματα μας!

Η ομάδα γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί στην συγκέντρωση-διαμαρτυρία στις 24/2 στις 12.00 στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων να φωνάξουμε όλες/οι μαζί ότι όλες οι γυναίκες που σκοτώθηκαν από το χέρι της πατριαρχίας και του μισογυνισμού είναι παρούσες.

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε Τον Δεκέμβριο του 2017 παρακολουθήσαμε μέσω των ΜΜΕ τις αιτίες για τις οποίες ο αστυνομικός Χ.Ζ κατέληξε να σκοτώσει την γυναίκα του, την πεθερά του και το παιδί του μέσα στο σπίτι τους. Οι αιτίες κυμαίνονταν σε διάφορα πλαίσια: είτε ήταν «τρελός»,...