O αστικός μύθος για τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης υποστηρίζει ότι αυτές απαγορεύονται δια του νόμου και ποτέ δεν θα βρεθεί εγκυμονούσα άνεργη και οικονομικά εξαρτημένη από άντρα ή συγγενείς. Ωστόσο, η αστική δικαιοσύνη έχει τη δική της άποψη πάνω στο ζήτημα. Στη δημόσια κινηματική σφαίρα το τελευταίο διάστημα έχουμε τέσσερις περιπτώσεις απολυμένων εγκύων που διαψεύδουν τον μύθο, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και μονοπάτια διεκδίκησης για ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.
Η ΜΚΟ Praksis δεν παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απολύει εγκύους
Το εργασιακό καθεστώς της φαινομενικής «συνεργασίας» που εφαρμόζει μεγάλος αριθμός εταιρειών αποτελεί δίαυλο για μία ανοιχτή απόλυση εγκύου ακριβώς επειδή στα χαρτιά δεν είναι απόλυση. Οι εργαζόμενοι/ες έχουν σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου και αυτασφάλεια ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», επομένως οι έγκυες δεν δικαιούνται το πακέτο προστασίας της μητρότητας. Η Praksis για να καλύψει το κενό που υπάρχει στην συγκεκριμένη σχέση εργασίας, παρέχει «άδεια» 4 μηνών μετ’ αποδοχών στις έγκυες χωρίς κάποια νόμιμη δέσμευση επιστροφής στη θέση τους. Αυτή την κατάσταση επισφάλειας βίωσε η εργαζόμενη που όταν τελείωσε η «άδεια» της και ζήτησε εργασία με μειωμένο ωράριο – ως νέα μητέρα- η Praksis την πληροφόρησε ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι οι συνεργάτες της έχουν ελεύθερο ωράριο.
Η εργαζόμενη μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στις ΜΚΟ έκαναν αγωγή στην εταιρεία και κέρδισαν το δικαστήριο, κατακτώντας το αυτονόητο: Ότι είναι εργαζόμενη και όχι συνεργάτιδα και ως τέτοια απαιτείται να γυρίσει πίσω στην θέση της με όλα τα δικαιώματα της νέας μητέρας. Μία νίκη εξαίρετης σημασίας διότι αναδεικνύει την βάρβαρη σχέση εργασίας που αποτελεί το μπλοκάκι και ειδικά ως προς την διπλή εκμετάλλευση των γυναικών.
Η εταιρεία Vresnet απέλυσε έγκυο στον έβδομο μήνα της με τραμπουκισμούς και μηνύσεις
Η εργαζόμενη πήρε αναρρωτική άδεια 8 ημερών λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης της στον έβδομο μήνα. Επιστρέφοντας στην δουλειά της βρήκε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Μπάμζα, να μην αναγνωρίζει την αναρρωτική άδεια και να της απαγορεύει την είσοδο στην εταιρεία απολύοντας την. Εκείνη, κινήθηκε δικαστικά, σε συνεργασία με το εργατικό σχήμα στο ΣΕΤΗΠ, Radical IT. Το εντυπωσιακό, όμως, στην υπόθεση είναι ότι δεν σταμάτησε ο Μπάμζας μόνο στην απόλυση της εγκύου εργαζόμενης. Μηνύει την ίδια για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική αυτουργία, μηνύει όλο το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του προσώπου του, μηνύει δύο μέλη του Radical IT για διατάραξη οικιακής ειρήνης, λόγω της απολύτως νόμιμης διαμαρτυρίας έξω από την εταιρεία. Ένας παροξυσμός εργοδοτικής τρομοκρατίας που στοχεύουν στην παραίτηση και την εξουθένωση της εργαζόμενης. Δυστυχώς, για την Vresnet εκείνη δεν υποχωρεί!
Η συνήγορος του Μπάμζα αιτήθηκε αναβολή του δικαστηρίου αλλά απορρίφθηκε και συνέχισε η διαδικασία ερήμην του. Οι εξελίξεις ήταν θετικές για την εργαζόμενη, όμως αναμένουμε και τις εξελίξεις των μηνύσεων ενάντια στους/ις υπόλοιπους/ες αλληλέγγυους/ες.
Οίκος ευγηρίας στα Χανιά απολύει έγκυο εργαζόμενη μετά από δύο εβδομάδες άδειας εγκυμοσύνης
Η εργαζόμενη δηλώνει, όπως έπρεπε, την εγκυμοσύνη της στην εργοδοσία και εκείνη της παρέχει άδεια δύο εβδομάδων για αρχή. Όταν επέστρεψε έμαθε ότι προχώρησαν σε απόλυση χωρίς συνεννόηση μαζί της και όταν τους απαίτησε να ανακαλέσουν, διότι είναι εντελώς παράνομοι, εκείνοι αρνήθηκαν. Η εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει πλήρως την εργοδοσία καταγγέλλοντας την εργαζόμενη ότι ήταν κακή στη δουλειά της και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της ούσα -κιόλας- μητέρα. Στο τέλος, της έδωσαν και πρόστιμο 200 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Εκείνη συνεχίζει με το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων σε έφεση, διεκδικώντας την δικαίωση της.
Αρτοζαχαροπλαστείο στο Περιστέρι απολύει έγκυο γιατί δεν κάνει για την δουλειά
Ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου ακολουθεί την πάγια τακτική της εξώθησης σε παραίτηση. Από τότε που η εργαζόμενη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, εκείνος της αλλάζει πόστα, βάρδιες και η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από τραμπουκισμούς και απειλές. Όσο η εργαζόμενη βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω κάποιων επιπλοκών, εκείνος έστειλε εξωδίκως την απόλυση της με την αιτιολογία της πλημμελώς εκτέλεσης των εργασιακών της καθηκόντων. Σε συνεργασία με το εργατικό σχήμα Λάντζα στον επισιτισμό, η εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στηρίζει το κάλεσμα της εργαζόμενης και των συναδέλφων της, στην Επιθεώρηση Εργασίας την Τρίτη 3/4 και ώρα 9.00 στην Εθνικής Αντιστάσεως 127 Α, στο Περιστέρι.
Είναι διπλή η εκμετάλλευση των εργαζόμενων γυναικών!
Η προστασία της μητρότητας από την επίθεση του Κεφαλαίου χρειάζεται να είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του εργατικού κινήματος, καθώς και του φεμινιστικού. Η απόλυση λόγω εγκυμοσύνης, η μη παροχή των αδειών και των επιδομάτων οδηγούν την γυναίκα στην φτωχοποίηση, στην εξάρτηση της σε άλλους ανθρώπους, στην υποτίμηση της αξίας της ως ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό. Η βίαιη απομάκρυνση της γυναίκας από την αγορά εργασίας και η επιστροφή της στο σπίτι σημαίνουν και την αναπαραγωγή πατριαρχικών μοντέλων, τα οποία διαιωνίζουν την θέση της στον καταμερισμό της Εργασίας, ως ο άνθρωπος που ζει και αναπνέει για την αναπαραγωγή του είδους (άρα και του εργατικού δυναμικού).
– Πλήρης εφαρμογή του νόμου για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων.
– Διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την άδεια εγκυμοσύνης, τα επιδόματα των νέων μητέρων, τις κρατικές δομές φύλαξης βρεφών, νηπίων και παιδιών.
– Να σταματήσει η βαρβαρότητα της σχέσης εργασίας μέσω της σύμβασης έργου (μπλοκάκι).
– Πλήρης δικαίωση και αλληλεγγύη στις απολυμένες εγκύους, καθώς και στα διωκόμενα μέλη του εργατικού σχήματος Radical IT και της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.