Ανακοίνωση – κάλεσμα της Κλαδικής Ένωσης Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 22ας Ιανουαρίου

Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά στο σημείο όπου η εγκληματική κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας διαλαλούν ότι νίκησαν την πανδημία ενόσω οι νεκροί καθημερινά ξεπερνούν τους 100 σε αριθμό. Σ’ αυτούς τους αριθμούς δεν προσθέτουν όσους συνανθρώπους μας «έφυγαν» από άλλη νόσο που αντιμετωπιζόταν ενδεχομένως άλλα αυτό δεν έγινε κατορθωτό λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας. Όπως και στις προηγούμενες φάσεις, όσο η κατάσταση χειροτερεύει, όσο αυξάνονται οι νεκροί από την πανδημία, όσο οι άνθρωποι στοιβάζονται σε ράντζα και διασωληνώνονται σε διαδρόμους, όσο κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται και νοσούν, τόσο μεγαλώνει ο κυνισμός τους, η αντιστροφή της πραγματικότητας. Μετά τις συμβουλές που έδινε το καλοκαίρι του 2020 ο Μητσοτάκης για το πως νίκησε την πανδημία και αφού άνοιξε τον τουρισμό χωρίς όρους, ακολούθησε ένας τραγικός χειμώνας με τον αριθμό των νεκρών να εκτοξεύεται. Τότε πάλι θα τελείωνε ξανά η πανδημία γιατί θα έρχονταν το εμβόλιο. Παρά την παταγώδη αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι του 2021 δεν δίστασαν να πουν ότι τα κατάφεραν ξανά. Όλο αυτό το διάστημα χαρακτηρίζετε από τραγελαφικά και ανορθολογικά μετρά-παλινωδίες και λοκ-ντάουν τύπου ακορντεόν, κατ’ επέκταση μια χυδαία εργαλειοποίηση της επιστήμης, απογείωση της κατασταλτική πολιτικής, το χάιδεμα της εκκλησίας και κάθε είδους αντιδραστικής φωνής, στις οποίες η ίδια η κυβέρνηση είχε φροντίσει να δώσει το μεγάφωνο αλλά και με τα παράλογα μέτρα της να παραχωρεί έδαφος στις ανορθολογικές-συνωμοσιολογικές αφηγήσεις τους. Όταν αυτό το ρεύμα έπαιρνε όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά και κινηματικά χαρακτηριστικά τότε με την αγαστή συνεργασία των φερέφωνων Μ.Μ.Ε. χρέωνε σ’ αυτήν την κοινωνική ανοησία και οπισθοδρόμηση, αλλά με όρους ατομικής ευθύνης, την επιδείνωση και την κρατική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Έτσι επ’ αφορμή τη μετάλλαξη «Όμικρον», κι ενώ κανένα στοιχείο δεν καταδεικνύει ακόμη ότι η εξέλιξη της πανδημίας βαίνει καλά, η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της διάλεξε ξανά το αφήγημα του τέλους της πανδημίας.

Αντ’ αυτού έχουμε δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις κάθε μέρα, αύξηση κάθε σκληρού δείκτη, με διασωληνωμένους και θανάτους να αυξάνονται, τα νοσοκομεία να δέχονται σχεδόν χίλιες νοσηλείες την ημέρα και η πανδημία να βρίσκεται αποδεδειγμένα στη χειρότερη της φάση. Εντελώς απροκάλυπτα, αντί να κάνουν οτιδήποτε απ’ όλα όσα έχει διεκδικήσει το υγειονομικό κίνημα όλο αυτό το διάστημα, υιοθέτησαν την ακροδεξιάς έμπνευσης άποψη που λέει «σας δώσαμε το εμβόλιο, τώρα ας νοσήσετε όλοι να τελειώνουμε». Αυτή η ειδεχθής και ανθρωποφαγική αντίληψη πετάει στον καιάδα χιλιάδες ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς και άλλους χρόνια πάσχοντες που αν και εμβολιασμένοι κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση μόλυνσης. Ταυτόχρονα οι συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απαράδεκτες χωρίς την παραμικρή προσπάθεια από το Κράτος (παρά τα ψέματα που διαδίδουν τα ΜΜΕ) για την καλυτέρευσή τους. Ούτε μόνιμες προσλήψεις έγιναν, ούτε Μ.Ε.Θ., Μ.Α.Φ. φτιάχτηκαν και στελεχώθηκαν, αντιθέτως έχουμε την κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσηλευτήρια της μία νόσου (Covid 19), με αποτέλεσμα για όλες τις άλλες παθήσεις να μην δίνεται καμία σημασία και να σχηματίζονται λίστες αναμονής. Εξάλλου ζήσαμε αυτές τις μέρες την προσπάθεια μετατροπής του «Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης» σε αμιγώς εμβολιαστικό κέντρο (με στόχο ουσιαστικά τη μελλοντική κατάργησή του) και για το σκοπό αυτό την παρουσία των ΜΑΤ για την επιβολή της απόφασης, δηλαδή την απαγόρευση εισόδου των ασθενών σ’ αυτό!

Το υγειονομικό προσωπικό και το ΕΣΥ που έχουν δεχθεί αφόρητη πίεση τα τελευταία δυο χρόνια έχει αποδεκατιστεί. Δεκάδες χιλιάδες είναι πλέον και οι συνάδελφοι που νοσούν με αποτέλεσμα να αναπληρώνονται από εργαζόμενους που μετακινούνται από κλινική σε κλινική κι από εργαστήριο σε εργαστήριο, ενώ στη χειρότερη περίπτωση είχαμε συνάδελφους/ισσες που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Το υπουργείο όμως φρόντισε να το προβλέψει αυτό μειώνοντας την καραντίνα σε πέντε μέρες, χωρίς σαφή επιστημονικά κριτήρια για το αν ο/η εργαζόμενος/η  που επιστρέφει τόσο σύντομα στη δουλειά του/της θα συνεχίσει να διασπείρει τον ιό. Αγνοεί επιδεικτικά βασικά επιστημονικά δεδομένα που λένε πως όσο υπάρχει εξάπλωση πάντα υπάρχει και κίνδυνος νέας μετάλλαξης που καθιστά τον εμβολιασμό πιθανά πρακτικά ανίσχυρο. Την ίδια στιγμή με κυβερνητική απόφαση, και πάνω στην επωδό της ατομικής ευθύνης, οι υγειονομικοί έγιναν ακόμη λιγότεροι όταν βγήκαν σε αναστολή οι αρνητές εμβολιασμού, άρα εν προκειμένω ότι για τη διασπορά του ιού και τις εκατόμβες πλέον των νεκρών της πανδημίας την είχαν και έχουν απλά οι ανόητοι αρνητές.

Λέμε λοιπόν καθαρά ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν απέτυχαν. Ίσως όχι από την πρώτη στιγμή που επήλθε και σ’ αυτήν πανικός, αλλά αμέσως μετά είδαν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία. Ευκαιρία να επιτεθούν στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ευκαιρία να διαλύσουν περαιτέρω το Ε.Σ.Υ., ευκαιρία να εκτοξεύσουν την κερδοφορία των ιδιωτικών διαγνωστικών, ευκαιρία να επιβάλουν την ακροδεξιά-κατασταλτική πολιτική, ευκαιρία να μας διαχωρίσουν εκ νέου. Το δήλωσαν κυνικά και ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός κι ο Γεωργιάδης, ότι η οικονομία έπρεπε να λειτουργήσει κανονικά, ότι δικαιούνταν να αναπαράγουν ψέματα ότι η χώρα ήταν υγειονομικά ασφαλής εφόσον το προϊόν που πουλάει είναι ο τουρισμός, ότι το 2021 δεν πήγε καλά σε αριθμό νεκρών, αλλά πήγε καλά η οικονομία (εννοούν τα κέρδη του Κεφαλαίου), που ούτε αυτό ισχύει.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση του υγειονομικού κινήματος μέσω της πρωτοβουλίας «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» και καλούμε στη συγκέντρωση στις 22/01 στο Σύνταγμα 12μ. με 16μ.μ. με αιτήματα:

  • Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη της ιδιωτικής υγείας. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.
  • Δωρεάν PCR τεστ σε όλες/όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων.
  • Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των Μ.Μ.Μ., αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον Ε.Ο.Δ.Υ..
  • Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
  • Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων, πλειστηριασμών και διακοπών παροχής.
  • Όχι στον κρατικό αυταρχισμό, όχι στην κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις. Αποχώρηση των κατασταλτικών δυνάμεων από το «Παίδων Πεντέλης».
  • Οργάνωση καμπάνιας από τα σωματεία ενάντια στα ακροδεξιά κινήματα συνωμοσιολογίας και ανορθολογισμού.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση - κάλεσμα της Κλαδικής Ένωσης Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 22ας Ιανουαρίου Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά στο σημείο όπου η εγκληματική κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας διαλαλούν ότι νίκησαν την πανδημία ενόσω οι νεκροί καθημερινά ξεπερνούν τους 100 σε αριθμό. Σ’ αυτούς τους...