Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων της Α. Π. Ροσινάντε, σχετικά με τον αγώνα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου λειτουργεί εξ’ αρχής με, ως επί των πλείστων, εποχικές/ούς εργαζόμενες/ους. Κάθε χρόνο, λίγο πριν ξεκινήσει, προσλαμβάνονται το τεχνικό τμήμα και κάποιους μήνες νωρίτερα η παραγωγή. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες μόνιμες θέσεις, που χωρίς αυτές δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά και πάλι ελάχιστες μπροστά στην οργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικούς χώρους (Πειραιώς, Ηρώδειο, Επίδαυρος, Μικρή Επίδαυρος). Οι υπόλοιπες εργαζόμενες είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε χρόνο τέτοια εποχή βιώνουν την ανασφάλεια για το αν θα έχουν με το καινούργιο έτος δουλειά. Συνθήκες πολύ τυπικές για εργαζόμενους/ες του κλάδου μας, αλλά τελείως για γέλια κατά τα άλλα. Μόνο στον κλάδο μας υπάρχει τόσο πολύ θέαμα και τόσο λίγος άρτος. Και σαν μην φτάνει η γενικότερη ανασφάλεια, η καταρράκωση των συλλογικών συμβάσεων που υπάρχει μια δεκαετία, κι οι απλήρωτες πρόβες, τώρα έχουμε κάθε λογής οικονομική κρίση «λόγω πανδημίας» – μια πανδημία που την θυμούνται όταν είναι να πετσοκόψουν θέσεις και μισθούς, όχι όταν οφείλουν να εξασφαλίζουν την υγεία του προσωπικού.

Τον Νοέμβριο προκηρύχθηκαν 11 θέσεις, μεταξύ αυτών και αυτή του τεχνικού διευθυντή, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο οργανισμός είχε αιτηθεί για πολλές περισσότερες. Ταυτοχρόνως, η διοίκηση διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους πως θα συμβεί κάποια τροπολογία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θα επέτρεπε να ανανεωθούν. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη λήξη του χρόνου και τροπολογία δεν έχει υπάρξει. Το δε Υπ. Εσ. ενέκρινε μονάχα 16 θέσεις εργασίας, αντί για τις συνήθεις 43 πάγιες θέσεις που χρειάζονται για το φεστιβάλ.

Όχι, δεν θα γίνει έκπτωση στις παραγωγές, ούτε αποφάσισε το φεστιβάλ να έχει λιγότερα κέρδη. Είναι πολύ απλό: οι μισοί άνθρωποι θα πρέπει να βγάζουν την τριπλάσια δουλειά, ενώ οι άλλες μισές θα μείνουν χωρίς εργασία.

Οι εργαζόμενες/οι του φεστιβάλ κήρυξαν χθες Τρίτη 21 Δεκεμβρίου τετράωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αίτημα η ανανέωση συμβάσεων και των 43 εργαζομένων που απασχολούνται στο φεστιβάλ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ως κλιμάκωση του αγώνα τους, κήρυξαν 48ώρη απεργία τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28. Σήμερα, βράδυ Τετάρτης, αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία.

Ως κλαδική ένωση τεχνών και θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε συντασσόμαστε στο πλάι των εργαζομένων του Φεστιβάλ και απαιτούμε την ανανέωση όλων των υφιστάμενων συμβάσεων. Για εμάς, η «μη-ανανέωση σύμβασης» σήμαινε πάντα ό,τι και για τα αφεντικά μας: απόλυση. Και δεν μας αρέσουν οι απολύσεις. Οι εργαζόμενοι/-ες του Φεστιβάλ φέτος απέδειξαν πόσο γρήγορα και αλληλέγγυα οργανώνεται η εργατική τάξη όταν το απαιτούν οι συνθήκες και στηρίζουμε από την αρχή κάθε τους κινητοποίηση.

Δεν πρόκειται για κάποια παθογένεια κρατικού φορέα. Η εκμετάλλευση που υπάρχει στον κλάδο μας ενυπάρχει σε κάθε τομέα και πτυχή στην παραγωγή της εμπορευματοποιημένης τέχνης. Κι είτε μιλάμε για ιδιωτικό, είτε για δημόσιο, είτε για καλλιτέχνες, ή τεχνικούς, η απάντησή μας είναι πάντα η ίδια: η εργατική τάξη ενωμένη μπορεί να παλέψει ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Μετά, μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα. 

  • ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ!
  • ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 43 ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΡΑ!
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

 

 

Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων της Α. Π. Ροσινάντε, σχετικά με τον αγώνα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου λειτουργεί εξ’ αρχής με, ως επί των πλείστων, εποχικές/ούς εργαζόμενες/ους. Κάθε χρόνο, λίγο πριν ξεκινήσει, προσλαμβάνονται το τεχνικό τμήμα και κάποιους μήνες νωρίτερα η παραγωγή. Υπάρχουν κάποιες...